Tegnap a Nemzeti Színház adott otthont a Déryné Program indulásáról szóló sajtótájékoztatónak, ahol amellett, hogy Kis Domonkos Márk, a projekt vezetője beszélt a különböző alprogramokról, a frissen alakult Déryné társulat is bemutatkozott.

Az esemény egy Dérynét megidéző produkcióval kezdődött, amelyet Vidnyánszky Attila köszöntője követett. A Nemzeti Színház vezérigazgatója beszélt arról, hogy a kezdeményezés elindulását egy másfél évtizedes tervezési folyamat előzte meg, amelynek során számos kudarc érte a projekten dolgozókat, ám most végre lehetővé vált, hogy a Programon keresztül eljuttassák a hagyományos értékeket közvetítő kultúrát minden olyan településre, ahol eddig ebben hiányt szenvedtek.

A március óta eltelt időben a négy pillérből felépülő rendszer minden területe beindult: az Országjárás keretében a szakmai bizottság (Balogh Tibor, Kis Domonkos Márk, Kulcsár Edit, Nagy Gábor, Oberfrank Pál, Szedlacsek Emília, Szente Béla, Szigetvári József és Vidnyánszky Attila) a 340 pályázó előadás közül összesen 42-t választott ki eddig, melyek között szerepel többek között a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza, az Ördögkatlan Produkció, a Zenthe Ferenc Színház és a Veszprémi Petőfi Színház néhány korábbi bemutatója is.

Vidnyánszky Attila és Kis Domonkos Márk a Déryné Program sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)

A Barangoló alprogramba eddig összesen hat pályázatot fogadtak be a mentorok (Bakos-Kiss Gábor, Kozma András, Kulcsár Edit, Lukácsy György és Resetár Dániel): a Forrás Néptáncegyüttes, az Óvóhely Kultúrbunker, a Szegedi Pinceszínház, a Színészek Kulturális Egyesület, a KOHO Egyesület és az Ördögkatlan Fesztivál Egyesület produkció fognak majd megvalósulni a következő évadban a Déryné Program keretében.

A tegnapi sajtótájékoztatón nyilvánosságra hozták az újonnan megalakult Déryné Társulat névsorát is: Losonczi Kata, Szemerédi Bernadett, Tarpai Viktória, Vas Judit Gigi, Dányi Krisztián, Havasi Péter, Ivaskovics Viktor, Janka Barnabás, Széplaky Géza és Turi Bálint mellett a Kaposvári Egyetem Bozsik Yvett és Bakos-Kiss Gábor vezetésével, 2017-ben indult osztályának négy hallgatója, Gulyás Gabriella, Dánielfy Gergő, Horváth Márk és Kárpáti Barnabás vesznek majd részt a Program ernyője alatt létrehozott előadásokban. A munka már el is kezdődött, Vidnyánszky Attila Herczeg Ferenc Déryné Ifjasszony című művét, míg Berettyán Nándor Petőfi Sándor János vitéz című művét próbálja a színművészekkel.

Kis Domonkos Márk beszélt arról is, hogy továbbra is várják a jelentkezőket mind a befogadói, mind az alkotói oldalról az Országjárás, illetve a fiatal alkotókat és alkotóközösségek pályázatait a Barangoló alprogramba, a „Színház mindenkinek!” szlogen jegyében.

A Déryné Társulat (Fotó: Zsigmond László)

Kiemelt kép: A Déryné Társulat színművészei a Déryné Program sajtótájékoztatóján (Fotó: Zsigmond László)