Elismert emberek, többek között színházigazgatók, színművészek és sportolók hívják fel a figyelmet a Székely Nemzeti Tanács által indított aláírásgyűjtésre, a petícióhoz május 7-ig lehet csatlakozni.

„Egy perc is elég, hogy áldozzunk a nemzetért, a nemzeti közösségekért” – ezzel a mondattal hívja fel a figyelmet Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által tavaly májusban indított aláírásgyűjtésre. A kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kiemelten támogassa azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási és nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő területtől. Az aláírásgyűjtés tavaly május 7-én indult, és egy éven át, vagyis idén május 7-ig lehet csatlakozni. Legalább hét tagállamból egymillió szignó szükséges ahhoz, hogy az Európai Parlament foglalkozzon a kérdéssel, az Európai Bizottság közmeghallgatást tartson a témában.

Máté Gábor (Fotó: Kasia Chmura)

A petícióhoz a magyar színházi szakma nagy része is csatlakozott: szinte példátlan módon politikai nézetektől függetlenül kőszínházi és független alkotók egyaránt. Az aláírók között szerepel többek között Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Máté Gábor, a Katona József Színház direktora, Jordán Tamás, a szombathelyi Weöres Sándor Színház vezetője, ifj. Vidnyánszky Attila, a Vígszínház társulatának a tagja és a Sztalker Csoport vezetője, valamint Pintér Béla, a Pintér Béla és Társulata alapító-vezetője.

Máté Gábor már korábban csatlakozott a kezdeményezéshez, döntését részben azzal indokolta, hogy vannak olyan határon túli művésztársai és barátai, akikkel nagyon jó kapcsolatot ápol, elismeri a munkájukat, és azt gondolta, nem lehet tétlen egy ilyen helyzetben. Pintér Bélát is sok szál fűzi Székelyföldhöz, munkássága is nagyban építkezik a székely kultúrából. Mint mondta, szerinte „lelkiismereti kérdés mindannyiunknak, akik a magyar kultúrában létezünk, a családunkat segítsük most az aláírásunkkal”. Jordán Tamás is boldogan adta a nevét ehhez a békés, nyugodt és nemes célhoz, és társaihoz hasonlóan neki is van személyes kötődése az ügyhöz: „A székely ügy egészen közelről érint: négy vagy öt alkalommal tettünk túrát a Kaláka zenekarral és Sebő Ferenccel Erdélyben, ahol jómagam verseket mondtam. Mindig megrendített, hogy idegen közegben, ellenséges szándékok mellett hogy őrzik a kultúrájukat. Engem úgy feltöltött az erdélyi út évről évre, hogy egész évre kitartott a tudat: jó magyarnak lenni. Éreznünk kell, hogy közünk van hozzájuk, mint ahogy ők is éreztetik, hogy idetartoznak hozzánk.”

Jordán Tamás (fotó: Éder Vera)

A beregszászi származású Vidnyászky Attila szerint „rég megérett a helyzet arra, hogy végre tisztességes törvényi hátteret teremtsünk a kisebbségeknek. […] Muszáj túllépni a gyűlölködő világ realitásán. Saját magunkról, a jövőnkről van szó a külhoni magyarok tekintetében: nem lehet kérdés, hogy aláírjuk-e a kezdeményezést.” Hasonlóan gondolkotik a fia, ifj. Vidnyánszky Attila is, aki reméli, hogy az ilyen ügyeknek köszönhetően eljön az az idő, amikor mindenki úgy gondozza nyelvét, kultúráját, ahogy azt a sors megadta neki.

Aki szeretne csatlakozni a petícióhoz, az az irdala.hu weboldalon teheti meg május 7-ig.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila (fotó: Eöri-Szabó István) és ifj. Vidnyánszky Attila (fotó: Dömölky Dániel)