1957-ben került sor a West Side Story ősbemutatójára a Broadway-n, és Leonard Bernstein musicalje rögtön 6 Tony-díj jelölést gyűjtött. Bernsteint a darab megírásakor Shakespeare Rómeó és Júliája inspirálta, a történet azonban egészen más korszakban játszódik: az 1950-es években járunk, a középpontban pedig két rivális, különböző etnikai hátterű banda áll, a Jets és a Sharks. Az ő harcukat követhetjük végig, miközben a két oldal egy-egy tagja, Tony és Maria szerelembe esnek egymással. 

A West Side Story színdarab alapján 1961-ben filmadaptáció is készült Natalie Wood és Richard Beymer főszereplésével, ami 10 Oscar-díjat zsebelhetett be annak idején, azóta pedig az alapanyag folyamatosan inspirálja a színházi és filmes alkotókat. Többek között ihletet adott Hollywood egyik legnagyobb alkotójának, Steven Spielbergnek is, aki elkészítette belőle a saját feldolgozását Tony Kushner (Lincoln, München) forgatókönyve alapján. Spielberg változatában az álomgyár egyik fiatal tehetsége, Ansel Elgort (Csillagainkban a hiba, Nyomd, Bébi, nyomd!, Az Aranypinty) kapta meg Tony, a még újonc Rachel Zegler pedig Maria szerepét, de a legérdekesebb casting Rita Moreno nevéhez fűződik, aki már a ’61-es filmben is játszott, most pedig egy másfajta karaktert alakítva tér vissza. 

A West Side Story bemutatója eredetileg tavaly lett volna, ám ennek is keresztbe tett a járványhelyzet. A jelenlegi tervek szerint december 9-én fogják bemutatni a musicalt a hazai mozik, remélhetőleg már semmi sem fog gátat szabni a ritmusokba csomagolt érzelmeknek. 

Kiemelt kép: Ansel Elgort és Rachel Zegler a West Side Story film egyik jelenetében (Fotó: Collider)