A Szegedi Szabadtéri Játékokon július 26-án, Béres Attila rendezésében debütáló Rebecca című musicalben a szegediek nagy kedvence, a Junior Prima díjas Medveczky Balázs is színpadra lép. Michael Kunze és Sylvester Lévay szerzeményében a fiatal tehetség az intrikus Jack Favell szerepét alakítja majd a Dóm tér közönsége előtt.

Egyáltalán nem ismertem ezt a darabot, de miután képbe kerültem az anyaggal, egyértelművé vált számomra Jack Favell-lel kapcsolatban, hogy eléggé komplex figurát lehet ebből létrehozni. Eléggé anyagias, saját érdekeit szem előtt tartó alak, mintha semmi másra nem gondolna, csak a pénzre, kényelemre, arra, hogy neki jól alakuljanak a dolgok – nincs túl egyenes gerinccel megáldva. Nyilván úgy nem lesz kétdimenziós alak, ha az pörög bennem, hogy egyáltalán miért gondolkozik úgy az életről, ahogy” – fogalmaz a színész, aki 2018-tól 2022-ig volt a Szegedi Nemzeti Színház tagja, és ez idő alatt változatos szerepekben lopta be magát a közönség szívébe és adott számot kiemelkedő tehetségéről.

Az általa megformált Jack Favell a címbeli Rebecca „kedvenc kuzinja”, akit a rokoni szálakhoz mérten túlságosan is gyengéd érzelmek fűztek a halott asszonyhoz. A társaságbeli Favell sima modorú ficsúr, aki kezdeti megnyerősége felszíne alatt saját önös céljait szolgálja. Rebecca egykori szeretője kellemetlen figura, kisstílű intrikái nemcsak a De Winter házaspárt dühítik, de még a történet fő antagonistája, Mrs. Danvers is csak kénytelen-kelletlen lép vele szövetségre. Alakjának legfőbb jelentősége, hogy fontos információforrásként szolgál arról, milyen lehetett életében a címbeli úrnő, ám ő maga sem ismerte a nő igazi énjét, belső világát. Valójában őt is éppúgy kísérti Rebecca, akár főhőseinket, s mindez egyfajta tragikumot is kölcsönöz a könnyednek tűnő karakternek.

Favell szólóját nagyon megkedveltem Bolba Tamás karnagy úrral való készülés során. Nyilván el kell énekelni, de annyira jó a fordítás, hogy minden egyes mondat mögé be lehet állni tartalmilag. Evidenciával lehet közölni minden gondolatot, amelyekkel erkölcsileg az ember nem tud azonosulni. Ezáltal talán a néző is elgondolkodik: mi lenne, ha én is úgy élnék, mint ez az ember? Tetszik az egész zenei anyag, nagyon színesnek találom. Bátor húzás, hogy az én dalom stílusában teljesen elüt a többi daltól” – mondta el a zenei anyagról a Vígszínház fiatal színművésze, aki olyan kiváló alkotókhoz csatlakozik a szabad téren először megrendezett sikermusicalben, mint Gubik Petra, Janza Kata, Gallusz Nikolett, Dolhai Attila és Szaszák Zsolt.

Kiemelt kép: Medveczky Balázs (Fotó: Emmer László)