Ma ünnepli 30. születésnapját Medveczky Balázs színész. 

Medveczky Balázs 1993. február 17-én született Budapesten, édesapja Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmester, édesanyja Csányi Valéria szintén karmester. 2012-ben érettségizett a Budapesti Táncművészeti Szakközépiskolában, majd 2017-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Máté Gábor és Dömötör András osztályában. Innen a Vígszínházhoz szegődött, ahol tagja lett a Fesztbaum Béla ötlete nyomán alapított A Grund – vígszínházi fiúzenekarnak Wunderlich Józseffel, Zoltán Áronnal és Ember Márkkal együtt. A Vígszínház társulatát 2018-ig erősítette, majd négy éven keresztül a Szegedi Nemzeti Színház színészeként folytatta. 2022-ben visszatért a Vígszínházhoz.

Medveczky Balázs az Élet-ritmusra című darabban (Fotó: Kuklis István)

Eddigi pályafutása során a Vígszínháznál olyan darabokban szerepelt, mint A Pál utcai fiúk (Boka/Csele), A padlás (Rádiós), és A dzsungel könyve (Ká), a Szegedi Nemzeti Színháznál a Valahol Európában (Hosszú), a Mágnás Miska (Mixi) és a Szentivánéji álom (Oberon), vagy éppen a Játékszínnél a Primadonnák (Leo Humphrey). A színészt jelenleg a Vígszínházban (Béranyák, A Pál utcai fiúk, A padlás), a Pinceszínházban (Élet-ritmusra), a Pesti Színházban (A dzsungel könyve) és a Szegedi Nemzeti Színházban (Időfutár) is láthatja a közönség. 

Középen Medveczky Balázs, mint Boka (fotó: Vígszínház)

Medveczky Balázs a színdarabok mellett felbukkant filmekben (mint A Viszkis és a Kék róka) és sorozatokban is (például a Csak színház és semmi, a Korhatáros szerelem vagy A Tanár). Legutóbbi munkája a tavalyi Pepe című széria volt, ahol Simon Kornél és Mucsi Zoltán oldalán bizonyíthatott. 2022-ben megkapta a Szegedi Tudományegyetem közönségdíját is. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Medveczky Balázs (Fotó: Dömölky Dániel – Vígszínház)