A Felvidéken és Magyarország több pontján is szerveztek Mozgó Médiatábort, ahol a gyerekeknek sajtó-alapismeretekről szóló előadásokat tartottak, amelyeken a 8 és 18 év közötti lányok és fiúk elsajátíthatták a média alapismereteket, és megtanulták az interjúkészítés fortélyait. Több médium is csatlakozott a táborhoz, a záró napon pedig a HírTV székházában folyó munkába is betekintést nyerhettek, ahol körbevezették őket, beleshettek a kulisszák mögé, fotózkodhattak stúdiókban, beülhettek a műsorvezetők székeibe. A Karc FM és a Manna FM szintén nagy szeretettel várta az erdélyi gyermekeket.

A Mozgó Médiatábor egyik fő feladat az volt, hogy a résztvevők a kirándulásról írjanak egy beszámolót, a másik, hogy interjúkat készítsenek egymással, Csaba Testvérrel, a nevelőkkel és az utcán leszólított emberekkel. Ügyesebbnél-ügyesebb munkák születettek, amelyet videóra is kellett rögzíteniük. A tábor vezetői Páll Éva, Boros Rózsa, Menyhárt Ernő, segítőjük Nagy Emőke, akik színes programokkal, kirándulásokkal, finom ételekkel, meglepetésekkel készültek a gyermekek részére.  A sajtóról való ismereteket média szakemberek mutatták be: a HírTV-ben Ráth Viktória és Tóth Gergely, felelős szerkesztők, Gyürky Enikő, a HírTV Mozaik című műsor műsorvezetője és Kisléghi-Nagy Rudolf, Magyarország elsőszámú bűnügyi újságírója. A Karc FM-ben Bóna Judit osztotta meg a rádióról szóló ismereteket, és készített interjút a szorgalmas diákokkal, valamint közösen elénekelték a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok című dalát. Csesznák Anikó élő adásba engedte őket, a gyerekek nagy örömére. A Manna FM-ben Ferencz Gabriella, rádiós műsorvezető tartott nekik izgalmas előadást, majd a tanulók egymással készíthettek interjút. Sárréti Anita sajtóreferens pedig velük utazott a tábor ideje alatt, és segítette őket a feladatok elvégzésében. Idén már harmadjára szervezték meg ezt a nem mindennapi eseménysorozatot, amelynek keretein belül érdeklődve hallgatták az előadásokat a kicsik és nagyok. A megszerzett ismereteket a gyakorlatba is átültették, és különböző kreatív feladatokat kellett megoldaniuk.

Böjte Csaba (Fotó: index.hu)

„Fontosnak tartom a médiatábor megszervezését gyermekeink számára, hiszen a kommunikáció a mai világban rendkívül lényeges. Jézus az evangéliumban a tizenkettő apostolnak elmondja, hogy menjenek, és hirdessék az Igét, az örömhírt, kommunikáljanak az emberekkel. Egyetlen dolgot ad nekik: a kommunikáció képességét. Tizenkettő „média szakembert” képez ki Jézus három év alatt, pedig nincs mögöttük semmilyen komoly infrastruktúra, kiadó, mégis elindítanak egy komoly mozgalmat, amelyet ma közel kétmilliárd ember követ keresztényként. Úgy látom, a legfontosabb dolog, hogy gyermekeinket megtanítsuk beszélni. Nemcsak az evangélium hirdetésében, hanem családon belül, munkahelyen és az életben is lényeges a kommunikáció. Sok veszekedés a párbeszéd hiánya miatt fordul elő. Magát Istent és Jézust a Szentírás Igének, Szónak, Beszédnek nevezi. Nem az a lényeg, hogy mindenkiből médiaszakember, újságíró legyen, hanem hogy ki tudják fejezni magukat röviden, tömören, érthetően. A célunk az, hogy a bennük lévő értéket, kincset felszínre tudják hozni, mint ahogy a gyémántot is ki kell bányászni. Milyen jó lenne, ha szépet meg tudnánk mutatni, elmondani embertársainknak, és ha olyannak látnának az emberek, mint amilyenek valójában vagyunk. Ha nem beszélünk magunkról, és a véleményünket nem mondjuk el, akkor a körülöttünk lévők gondolnak valamire, ítélkeznek, és torz képet állíthatnak rólunk. Legyünk mi is sajtó apostolok!” – mondta el Csaba testvér a tábor kapcsán.

Kiemelt kép: A Magyar Médiatáborban résztvevő gyerekek a KarcFM-ben (Fotó: uzletesutazas.hu)