Június végén jár le a debreceni Csokonai Színház jelenlegi direktorának mandátuma, Gemza Péter 2013-tól volt művészeti vezetője, 2018-tól pedig igazgatója a teátrumnak. Idén hárman pályáztak az igazgatói posztra – Mátyássy Szabolcs, Rácz István és Végh Veronika –, Gemza nem adott be újabb pályázatot.

Az értékelő szakmai bizottság egyértelműen foglalt állást Mátyássy Szabolcs pályázata mellett, amit a tagok egyhangúlag támogattak, míg Ráczét egyhangúlag, Végh Veronikáét 8 nem szavazattal és egy tartózkodással nem támogattak. A szakmai bizottság véleményére alapozva Papp László polgármester közgyűlésnek benyújtott határozati javaslata csak Mátyássy Szabolcs kinevezésének lehetőségét tartalmazta, amit egyhangúlag fogadott el csütörtöki ülésén a közgyűlés. Az új direktor kinevezése 2023. július 1-től 2028. január 31-ig szól, Mátyássy művészeti vezetőnek Szabó K. Istvánt kérte fel. Az új igazgató népszínházi struktúrán alapuló, háromtagozatú színházban gondolkodik, a prózai tagozat mellett egy újradefiniált operatagozat és önálló tánctagozat megteremtésében és alapításában.

Mátyássy Szabolcs Zoltán 2014-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Alkalmazott zeneszerzés (BA), majd 2016-ban Zeneszerző (MA) diplomát, 2021-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen DLA fokozatot és ugyanebben az évben művészeti igazgatás és művészetmenedzsment szakképzettséget szerzett. A Szegedi Nemzeti Színházban 1997-től 2003-ig, majd 2006-tól 2007-ig a prózai tagozat színművészeként a társulat tagja volt. A Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, 2012 óta oktatói tevékenységet folytat. A Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja, a Magyar Zeneszerzők Egyesületének a tagja, a Sztalker Csoport és a Studio5 alapító tagja.

Kiemelt kép: Mátyássy Szabolcs (Fotó: Vermes Tibor)