Április 7-től kezdődően országszerte jegyet válthatunk a Vertigo Média Kft. forgalmazásában megjelent, Nemes Anna és Csuja László által rendezett filmre, a Szelídre, amelynek középpontjában egy női testépítő, Edina áll, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. A páros kitartóan küzd azért, hogy megnyerjék a világbajnokságot, ennek érdekében Edina még egy komoly áldozatot is meghoz, és különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival, aki mindent megváltoztat. 

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, a Szelíd egyik különlegessége, hogy a főszereplőt valóban egy többszörös magyar bajnok testépítő, Csonka Eszter kelti életre, de az autentikusság kiterjed a párját alakító Turós Györgyre is, aki nemcsak a vásznon, hanem a valóságban is testépítés-fitnesz edző. A forgalmazó közleménye alapján Eszter története számos ponton párhuzamba állítható filmbéli karakterével, ugyanis anorexiával küzdött, ezért a mentális és fizikai egészségének érdekében komoly döntést kellett hoznia 17 éves korában, amiről ő maga mesélt: „Alkotnom kellett egy olyan testet, amire büszke lehetek és amelyben el tudom képzelni az életemet, függetlenül attól, hogy mások erről mit gondolnak. […] Nem kellett megjátszanom magam, az elkeseredettség, a csalódottság az én életemben is jelen volt. Az érzéseimre, emlékeimre hagyatkozva bújtam bele a kamerák előtt Edina testébe. A forgatás egyik számomra legmeghatóbb pillanata is egy ilyen párhuzamhoz fűződik: én is elvesztettem édesanyám, így az édesanyjára ruháival emlékező Edina jelenete mély nyomokat hagyott bennem.”

A Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában bemutatkozott alkotás tehát egyszerre szól a testépítés kemény világáról és a boldogságot, valamint önmagukat kereső emberekről is, így még azok is tudnak azonosulni vele, akiket nem vonz, vagy egyenesen taszít az a sport, amire a Szelíd története épül. A főszereplőket megformáló és a filmvilágban újoncnak számító Csonka Eszter és Turós György jelenlétét olyan profi színészek támogatják játékukkal, mint Krisztik Csaba, Kerekes Éva és Papp János. 

Kiemelt kép: A Szelíd című film egyik jelenete (Fotó: Port.hu)