1927. május 16-án született Máthé Erzsi, a Katona József Színház társulatának tagja, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművésznő, Érdemes és Kiváló Művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A Budafokon született művészt az Országos Színészképző Egyesület színiiskolájának elvégzése után, 1948-ban a Vígszínház szerződtette, majd a következő évadban Szendrő József – későbbi férje – Pécsre hívta, ahol 1952-ig játszott. Ekkor került a Gellért Endre-vezette Nemzeti Színházba, amelynek három évtizedig volt tagja. Emlékezetes alakítása volt a Nemzetiben például Az ember tragédiája Évája, a Bánk bán Gertrudisa, a Lear király Gonerilje, a Liliomfi Kamillája és a Téli rege Paulinája.

1982-ben alapító tagként követte Zsámbéki Gábort és Székely Gábort a Katona József Színházba, ahol szintén számtalan nagyszerű alakítás fűződik a nevéhez – többek között Luigi Pirandello: Ma este improvizálunk, Bernard-Marie Koltès: Roberto Zucco, Shakespeare: Szeget szeggel, García Lorca: Bernarda Alba háza, Parti Nagy Lajos: Mauzóleum, Spiró György: Az imposztor és a Koccanás, Vinnai András: Motel, Carlo Goldoni: Mirandolina és A karnevál utolsó éjszakája című darabjaiban. 1956-ban és 1971-ben Jászai Mari-díjat, 1985-ben – már Érdemes és Kiváló Művészként – Kossuth-díjat kapott, 2000-ben pedig a Nemzet Színészévé választották.

A Katona József Színházban saját vagyonából létrehozta a Máthé Erzsi-díjat, melyet a társulat minden évben titkos szavazással egy-egy fiatal színésznek ítél oda, a 2020-ig fennálló Színház- és Filmművészeti Egyetemen pedig a Máthé Erzsi Alapítvánnyal támogatta a kiváló eredménnyel végzett hallgatókat.

Sokoldalú művésznő. Különösen pályája kezdetén játszott több klasszikus hősnőt. Ugyanakkor humora, karikírozó képessége vígjátékokban, komédiákban is nagyszerűen érvényesül.

2017 decemberében arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, így felelt: “Hinni kell és végig optimistának maradni. Meg kell élni minden szépet, ami adatott nekünk. Nem szabad unatkozni, sem elkeseredni. Örülök az életnek. Imádok élni! Nem szeretnék elmenni erről a Földről, néha ugyan nehéz, de én jól érzem magam.”

Kiemelt kép: Máthé Erzsi (Fotó: Trokán Nóra)