Ma ünnepli 93. születésnapját Máthé Erzsi a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas magyar színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Tásulatának örökös tagja.

A színésznő Mertz Erzsi néven, 1927. május 16-án Budafokon látta meg a napvilágot. Miután a Színház- és Filmművészeti Egyetemre nem vették fel, 1945 és 1948 között az Országos Színészegyesület színiiskolájának volt a hallgatója, ahol többek között Rátkai Márton, Ascher Oszkár, Lázár Mária, Várkonyi Zoltán és Gobbi Hilda voltak a mesterei. 1948-ban a Vígszínházhoz szerződött, egy évvel később pedig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt egészen 1952-ig. Ezt követően több mint harminc évig, egészen pontosan 1983-ig a budapesti Nemzeti Színház társulatát erősítette. 1983-tól a Katona József Színházban (amelynek alapító tagja is volt) játszott, 2012-ben lépett utoljára színpadra. 2002. augusztus 26-án hozta létre a „Máthé Erzsi Alapítvány a Koraszülöttekért” névre hallgató alapítványt, abból a célból, hogy a kora- és újszülöttek intézményen belüli és otthoni ellátását támogassa. 2006-ban újabb szervezetet alapított, melynek célja a Pécsi Nemzeti Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, valamint a határon túli magyar nyelvű színházak tagjainak, továbbá a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak segítése.

Máthé Erzsi (fotó: Hunyadi László/FORTEPAN)

Első díját (Farkas-Ratkó-díj) 1954-ben nyerte el, két évvel később pedig megkapta az első Jászai Mari-díját (a másodikat 1971-ben). 1976-ban érdemes művésszé, 1981-ben kiváló művésszé választották, 1985-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. 1989-ben a Nemzeti Színház örökös tagjai, 1998-ban pedig a Halhatalanok Tásulatának örökös tagjai közé emelkedett, 2000-ben a Nemzet Színészévé választották, 2012-ben pedig elnyerte a Budapest díszpolgára címet. Gazdag színházi pályafutása alatt játszott többek között az Ármány és szerelem (Lujza), a Csongor és Tünde (Mírigy), A windsori víg nők (Pagené), a III. Richárd (Margit), az Othello (Bianca), a Lear király (Goneril), a Bánk bán (Gertrudis királyné), a Faust (Márta) és a Mágnás Miska (Nagymama) című előadásokban. A színház mellett több tucatnyi játékfilmben (Bakaruhában, Ház a sziklák alatt, Özvegy menyasszonyok, Virágvasárnap, Szindbád, A szeleburdi család, Az ember tragédiája) és tévéfilmben (A fekete város, Családi kör, Szeszélyes évszakok, Utolsó alkalom, Paraszt Dekameron, Micimackó, Koccanás) is látható volt.

2017 decemberében arra a kérdésre, hogy mi a hosszú élet titka, így felelt: „Hinni kell és végig optimistának maradni. Meg kell élni minden szépet, ami adatott nekünk. Nem szabad unatkozni, sem elkeseredni. Örülök az életnek. Imádok élni! Nem szeretnék elmenni erről a Földről, néha ugyan nehéz, de én jól érzem magam.”

Kiemelt kép: Máthé Erzsi (fotó: Trokán Nóra)