Októberben Máté Gábor és Ascher Tamás rendezéseivel nyitja 2019/20-as évadát a Katona József Színház: 5-én Elfriede Jelinek A királyi úton című darabja lesz látható a Sufiban, 12-én pedig Michael Haneke A fehér szalag című Oscar-díjas filmjének színpadi változata kerül bemutatásra a nagyszínpadon.

Október 5. A királyi úton – Sufni

A Nobel-díjas osztrák írónő Trump elnökké választásának estéjén kezdte el írni drámáját, amely az Amerikai Egyesült Államok elnökéről szól, úgy, hogy közben egyszer sem hangzik el a neve. A történet beszél a populizmus térhódításáról, a mai világ amorális diktátorairól, illetve arról a tehetetlenségről és tanácstalanságról, amelyet a feminista szerző a világ állapota láttán érez. A szereposztás mondhatni parádés, Trumpot Elek Ferenc játssza, partnerei lesznek: Bodnár Erika (a vak látnok), Pálmai Anna (a vak elkötelezett), Kiss Eszter (a vak szókimondó), Pelsőczy Réka (a vak ellenzéki), Szacsvay László (Statler) és Ujlaki Dénes (Waldorf).

Október 12. A fehér szalag – Katona József Színház

1913-ban, néhány hónappal az első világháború előtt járunk egy protestáns német faluban, ahol sorra történnek a rejtélyesnél rejtélyesebb balesetek, amelyek egy idő után felkeltik a jószándékú tanító figyelmét. Christian Friedl megpróbálja összeilleszteni a gyanús esetek adta mozaikdarabokat, ám arra ő sem számít, hogy a furcsa történések az egész falu életét felforgatják. Az előadást Bezerédi Zoltán, Rajkai Zoltán, Friedenthal Zoltán, Bányai Kelemen Barna, Fullajtár Andrea, Mészáros Blanka, Veszelovszki Janka, Takátsy Péter, Dankó István és Vizi Dávid játsszák.

Kiemelt: Ascher Tamás és Máté Gábor (Fotó: Süveg Áron)