A tavalyi nagy siker után idén szeptember 16. és 25. között ismét megrendezésre kerül az ország egyetlen online színházi seregszemléje, az eSzínház Fesztivál, amelyre már lehet jelentkezni.

Az eSzínház működtetője, az Alapítvány a Magyar Színházakért online színházi fesztivált hirdet magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok számára, amelyre két kategóriában (prózai előadás, illetve gyerek- és ifjúsági előadás) nevezhetik előadásaikat július 15-ig. A fesztiválra olyan magyar nyelvű és jogtiszta produkcióval lehet nevezni, amely 2020 szeptemberét követően került bemutatásra, vagy ezen időpontot követően került sor a felvételre, amely során az alkotók más megközelítésbe helyezték az előadást, azaz online vetítésre (streamre) adaptált felvételt hoztak létre.

A fesztivál az eSzínház platformján, az internet virtuális terében zajlik majd, ahogyan az történt az első, 2021-es esemény esetében is. Ez idő alatt a nézők számára korlátlanul elérhetőek lesznek az előadások, valamint szavazhatnak is az általuk legjobbnak ítélt produkciókra. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá átadásra kerül a Papageno-különdíj is. A szakmai zsűrit idén Fullajtár Andrea színművész, Béres Attila igazgató-rendező, Göttinger Pál rendező, Kelemen Kristóf dramaturg és Tóth Barnabás filmrendező alkotja, az ő munkájukban Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője is aktív szerepet vállal. 

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Ráadásul a fesztivált szakmai beszélgetések, élő bejelentkezések és interaktív közönségtalálkozók is kísérik. A szervezők a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, ezzel is támogatva munkájukat, működésüket, továbbá a nyertesek külön pénzdíjazásban is részesülnek.

A részletes jelentkezési és részvételi feltételek az eSzínház oldalán olvashatók.

Kiemelt kép forrása: Simone Joyner/Getty Images