Szeptember 16. és 25. között második alkalommal rendezik meg az eSzínház Fesztivált. A nyár során magyarországi és határon túli magyar színházak, valamint független társulatok pályázhattak előadásaikkal, melyek közül 19 produkció kerül be a versenyprogramba. A legjobb előadásokat és alakításokat szakmai zsűri díjazza, továbbá a Papageno-, és a Culture.Crane-különdíjak is átadásra kerülnek. A szervezők a nézők szavazataira is számítanak, hiszen ezek alapján ítélik oda a Közönség Díjakat.

Az eSzínház Fesztivál célja kettős: egyrészről az elmúlt évek nehézségei, a COVID-dal sújtott évadok ellenére megmutatni a színházak értékes alkotásait, másrészt bemutatni, hogy az online vetítésre (streamre) adaptált előadások miképpen hoznak létre új látásmódot, új megközelítést, így biztosítva egyedi élményt a nézők számára. Az eSzínház Fesztivál a bevétel jelentős részét a színházak és társulatok részére fizeti meg, így támogatva munkájukat, működésüket. Az Alapítvány a Magyar Színházakért és az eSzínház hagyományt kíván teremteni úgy a fesztivál ismételt megszervezésével, mint az eSzínház Közönségdíj és szakmai díjak megalapításával és kiosztásával. A közönség szavazása mellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai között tudhajtuk Fullajtár Andrea színművészt, Béres Attila igazgató-rendezőt, Göttinger Pál rendezőt, Kelemen Kristóf dramaturgot és Tóth Barnabás filmrendezőt. A zsűri munkájában részt vesz továbbá Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A nyertesek pénzdíjazásban is részesülnek.

Jelenet a Csáth és démonai című előadásból (Fotó: Gordon Eszter)

A többnapos eseménysorozaton olyan színházak és társulatok előadásaival találkozhatnak a nézők, mint a Bethlen Téri Színház, az Exit Generáció, a Forte Társulat, a FreeSZFE Egyesület, a Független Színház Magyarország, a Katona József Színház, a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, a Kolibri Színház, a Kőszegi Várszínház, a KVTársulat, a Madách Színház, az Örkény István Színház, a Radnóti Színház, a Szegedi Pinceszínház, a Vígszínház, a Vörösmarty Színház, a Weöres Sándor Színház és a Zichy Szín-Műhely. A fesztivált ingyenesen megtekinthető online szakmai beszélgetések kísérik. Minden előadás a fesztivál teljes időtartama alatt megnézhető akár egyedi jegyvásárlással, akár bérlettel. Bérlet kategóriánként és az összes előadásra is elérhető.

Kiemelt kép: Jelenetkép A lélek legszebb éjszakája című előadásból (Fotó: Horváth Judit)