A Mastercard kultúra-támogató projektjének következő állomásaként decemberben 20/21 címmel ismét érzékenyítő kampánnyal jelentkezik a cég szakmai partnerével, a Könyves Magazinnal együttműködésben. A projekt kiemelkedő kortárs írók és elismert fotográfusok közreműködésével olyan fontos társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, mint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem.

Tavaly decemberben a Mastercard nagyszabású kultúra-támogató programjának felvezető kampányaként indult el a 20/20 projekt. A Könyves Magazinnal együtt létrehozott kampányban a Budapest Street Photography Collective fotósai 20 szemszögből dolgozták fel korunk meghatározó társadalmi kérdéseit. Képeik mellé 20 népszerű kortárs író írt rövid történetet szegénység, digitalizáció és környezetvédelem témakörben. Ennek folytatásaként jelenik meg idén decemberben a 20/21 projekt, amelynek célja, hogy művészeti eszközökkel, személyes történeteken keresztül mutassa be és hozza közelebb az olvasókhoz napjaink legfontosabb témáit. A program fókuszában szereplő társadalmi ügyeket, értékeket hangsúlyozva 20 kiemelkedő kortárs szerző írt fikciós szövegeket, amelyekhez kapcsolódva a Magyar Fotóművészek Szövetségének 21 prominens fotográfusa készített képeket.

„Örülünk, hogy idén újabb kiváló művészek csatlakoztak a projekthez, és büszkék vagyunk, hogy igent mondtak a felkérésünkre. A Mastercard elkötelezett támogatója a kortárs magyar kultúrának, ezért is indítottuk el tavaly átfogó kulturális programunkat” – mondta el a kezdeményezés kapcsán Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. Valuska László, a Könyves Magazin főszerkesztője az alábbi gondolatokkal egészítette ki: „A 20/21 projekt a társadalmi felelősségvállalás nézőpontváltására hívja fel a figyelmet. Az olvasás arra tanít minket, hogy különböző nézőpontokból vizsgáljunk meg kérdéseket, és ebben most 20 író és 21 fotós segít. A történetek különböző eszközökkel beszélnek valóságunkról, ami soha nem egyféle, hanem sokféle, és a közös jövőnk megértése érdekében szükséges nyitottan fordulnunk mások valóságához is”

Galambszelidítő: Fiatal fiú – akinek apja nem számítógépet, hanem madarakat vett – galambjait repteti (2009) (Fotó: Schild Tamás)

A Mastercard a Könyves Magazinnal partnerségben 2021 elején irodalmi díjat is alapított olyan, 40. évét be nem töltött vers- és prózaírók számára, akiknek már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása. A Mastercard – Akotótárs ösztöndíj első évében a felhívásra 81 pályázat érkezett. A pályamunkák közül a Grecsó Krisztián, Máté Gábor, Simon Márton, Szabó T. Anna és Tóth Krisztina alkotta szakmai zsűri választotta ki a győzteseket, André Ferencet és Czakó Zsófiát, akik 2-2 millió forintot kaptak, hogy kötet-tervüket megvalósíthassák. A rövid listás tíz alkotó pedig a zalai Margófeszten Alkotótáborban fejleszthette projektjeit. André Ferenc költő és Czakó Zsófia író szintén részt vesznek a Mastercard 20/21-ben.

A Mastercard 20/21 projektben résztvevő írók és költők (André Ferenc, Bartók Imre, Czakó Zsófia, Cserna-Szabó András, Dragomán György, Fehér Renátó, Halász Rita, Háy János, Kemény István, Kollár Árpád, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Péntek Orsolya, Szécsi Noémi, Szőcs Petra, Tompa Andrea, Tóth Kinga, Vajna Ádam, Zalán Tibor, Zilahi Anna) munkáit, valamint a hozzájuk készült fotókat (fotósok: A Fehér Vera, Apáti-Tóth Sándor, Bánkuti András, Barta Zsolt Péter, Bartha Máté, Biró Dávid, Czigány Ákos, Dezső Tamás, Gaál Zoltán, Gáti György, Hamarits Zsolt, Károly Sándor Áron, Kovács Melinda, Papp Elek, Pecsics Mária, Schild Tamás, Stalter György, Szamódy Zsolt, Szombat Éva, Urbán Ádám, Varga Gábor Ákos) a Könyves Magazin oldalán lehet elolvasni és megtekinteni.

Kiemelt kép: Háy János (fotó: Valuska Gábor)