„Rajzolunk egy jobb világot” – ezt a gondolatot osztotta meg Mészáros Blanka, a Radnóti Miklós Színház fiatal színművésze, miután az Igazgyöngy Alapítvány frissen megnyílt, Városmajor utcai boltjában járt. Az Igazgyöngy Alapítvány kiemelten közhasznú civil szervezet, amelynek elsődleges célja az alapfokú művészeti oktatás, a hátrányos helyzetű és roma tanulók fejlesztése. L. Ritók Nóra és csodálatos munkatársai pedig évtizedek óta dolgoznak azon, hogy a mélyszegénységben élő gyerekeknek egy élhetőbb és számukra is több lehetőséget adó társadalomban éljenek.

Most saját termékeket hoztak létre Szuno néven, amelynek jelentése romani nyelven: álom. A projekt alapját a gyerekrajzok adják, amelyek az alapítvány által fenntartott művészeti iskolában készülnek. Az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában a gyerekek 70%-a hátrányos helyzetű, mégis évente 500 díjat is elnyernek hazai és nemzetközi gyermek képzőművészeti pályázatokon. Ezek a gyerekrajzok adják a motívumait azoknak a hímzéseknek, amelyet a gyerekek édesanyjai, lánytestvérei, nagymamái készítenek el otthon, megtanulva a keresztszemes és gobleinhímzés öltéseit, kissé átírva, átszínezve a motívumokat saját érzéseik szerint. Olyan lányok és asszonyok tanulták ezt meg, akik eddig sosem hímeztek, kézimunkáztak. Az elkészült hímzéseket pach-work technikával gondolják tovább azok, akik varrni is megtanultak már a projektben. Az így elkészült táskák, neszesszerek, és gyerekszobákba való párnák, faliképek, takarók, bájos, gyermeki formavilágot mutató, sok esetben sajátos, roma dekorativitással ötvözött, kicsit „art brut” stílusú alkotások, melyek kedvességükkel, és esztétikai tartalmukkal remélhetőleg vásárlóközönséget szereznek maguknak.

Szuno termékek (Fotó: Hrotkó Bálint)

A projekt szociális jellegét az adja, hogy a bevétel az Igazgyöngy Alapítvány mélyszegénységben élő támogatott családjainak és gyermekeinek (akik a projektben dolgoznak) életminőség-javítására fordítódik, mégpedig hármas tagozódásban. Részben krízishelyzetek elhárítását szolgálja, élelmiszer-adomány, tűzifa, gyógyszer fedezésével, ami ennél a társadalmi rétegnél a napi megélhetés nehézségein lendít túl, részben a tevékenység anyagköltségeire fordítódik, egy része pedig más szociális projektek (pl. oktatási vagy önfenntartási programok, mint kiskertprogram, biobrikett-készítő program) fedezésére szolgál, melyről a közösség közösen dönt.

A Radnóti Színház évek óta támogatja az Igazgyöngy Alapítványt, az idei magazinjukban is találkozhattak velük az olvasók. A VII. kerületi (Nagy Diófa utca 3. – a Ficak Craft Shopban) után a második budapesti boltnyitásukat (12. kerület, Városmajor u. 1/b, az Angyali Cipők boltjában) régi támogatójuk, Vásárhelyi István segítette. Mind Mészáros Blanka, mind a Radnóti Színház arra buzdít mindenkit, hogy ha tehetik, vásárlásukkal segítsék az Alapítvány munkáját, mert ahogyan mondják: „a kis tettek is sokat érnek.”

Kiemelt kép: Mészáros Blanka az Igazgyöngy Alapítvány Városmajor utcai boltjában (Fotó: Hrotkó Bálint)