A magyar művészek aukciós piaca című kiadvány szerint, az élő magyar művészek közül Bozó Szabolcs hozza a legnagyobb forgalmat, a nőknél Keserü Ilona vezet, a nem élő művészek között pedig Victor Vasarely alkotásai állnak az élen.

A kiadványt november 7-én az V. Műtárgybefektetési Konferencián mutatják majd be, nyomon követhetjük a műtárgypiac alakulását, a legtöbbért elkelt művek listáját és a legnagyobb forgalmat generáló művészek listáját is. A magyar művészek aukciós piaca objektív adatokkal segít hozzá az aktuális trendek elemzéséhez és az árak pontosabb előrejelzéséhez.

A kutatás elsősorban az Artprice adatbázisain és a magyar aukciós házak műtárgy.com felé közölt adatain alapszik. A 2023-as kiadványból megtudhatjuk ki az 50 legdrágább nem élő magyar művész, a top 25 élő legdrágább magyar művész, de azt is melyik volt a 100 legdrágább hazai aukción eladott magyar műalkotás. Az eredményekből kiderül az is, hogy a tavalyi évhez képest az idei év egészének aukciós eredményei valószínűleg alacsonyabbak lesznek.

A nem élő magyar művészek piacát Victor Vasarely, Hantai Simon és Moholy-Nagy Lászlő uralják, az ő műveik 2023 első felében 2 milliárd 393 millió forintért keltek el a hazai és 1 milliárd 461 millió forintért a külföldi piacokon. Az élő művészek piaca rendkívül dinamikusan fejlődik, ugyanis tavaly megháromszorozódott az összesített aukciós forgalmuk.

Az elemzés legfiatalabb művésze Bozó Szabolcs, aki ugyan még csak 1,5 éve debütált az aukciós piacon, már 453 millió forintos forgalommal uralja azt. Őt követi Keserü Ilona, Maurer Dóra, Nádler István és Molnár Vera.

Az elemzésből kiderül, hogy a globális művészeti piachoz hasonlóan a magyar kortárs művészeti piacon is egyre nagyobb az érdeklődés a női művészek alkotásai iránt. A teljes elemzés és rangsorok november 7-én, a Műtárgybefektetési Konferencián lesznek elérhetőek a nagyközönség számára.

Kiemelt kép: Az élő magyar művészek listáját uraló Bozó Szabolcs (Fotó: kostyal.com)