A Magyar Állami Operaház örökös tagjai idén tavasszal dr. Ókovács Szilveszter főigazgató javaslatára döntöttek arról, hogy kivételes nemzetközi pályafutása és kerek születésnapja alkalmából soraikba választják a New York-i MET és a milanói Scala sztárját, a Bécsi Állami Operaház kamaraénekesét és számos más rangos operaház rendszeres vendégét, Marton Évát. Ám a világhírű szoprán a születésnapja alkalmából vasárnap megrendezett operaházi gálakoncerten nem csak ezt az elismerést vehette át, ugyanis Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címmel is kitüntette, amely a Nemzet Művésze címmel egyenrangú.

A gálaesten továbbá a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képviseletében dr. Vigh Andrea rektor és Meláth Andrea ének tanszékvezető is köszöntötte a Zeneakadémia professor emeritáját, korábbi tanszékvezetőjét, aki az ünnepi alkalomból az intézmény legmagasabb elismerését, a Liszt-gyűrűt vehette át. A 14 karátos aranygyűrű Molnár Pál ötvösművész alkotása, rajta a Zeneakadémia díszei köszönnek vissza: fő motívuma az eozin gömb és a lant. A meghatott opera-énekesnő a díjak átvételekor mondott rövid beszédében úgy fogalmazott, hogy ezekkel az elismerésekkel hazaérkezett.

Ugyancsak a születésnap alkalmából jelenik meg a Magyar Állami Operaház gondozásában Marton Éva férje és menedzsere, dr. Marton G. Zoltán A Császárné szolgálatában című kétrészes életrajzi könyvének első kötete. A 200 oldalas, gazdagon illusztrált kiadvány a szerző naplóbejegyzései nyomán egyedülálló betekintést enged a világhírű szoprán és orvos férje életébe a kezdetektől a nagyívű nemzetközi énekesi pálya legfontosabb mérföldkövein át 1990-ig. A Karczag Márton, a Magyar Állami Operaház emléktárvezetője által szerkesztett kiadvány második kötetének megjelenése az év végén várható. Az első könyv a hét második felétől kapható az operaházi OperaShopban.

Kiemelt kép: Marton Éva (Fotó: Emmer László)