Berlin felett a kék címmel nyílik kiállítása Márton Enikőnek a Resident Art galériában november 3-án, 18 órától kerül megrendezésre. A tárlatot Bordács Andrea esztéta, az ELTE SEK Vizuális Művészeti tanszék docense, tanszékvezetője nyitja meg.

Márton Enikő a Keserű Ilona kolorista festészete által meghatározott pécsi művészeti hagyomány jeles képviselője. A Berlinben élő, egyedi látásmóddal rendelkező művész a színközpontú festészetet sajátos, absztrakt formákon keresztül újítja meg. A folyamatos változás érzetét keltő haptikus formák részletei dombot, horizontot, sziklát, vízpartot idéznek fel a harsány színek finom tónusátmeneteivel megfestve. Ebben az absztrakt képi világban a virtuális terek látásmódja érvényesül, amely a monitorok ragyogó fényeivel keveredve pszichedelikus látomásként lebeg a szemünk előtt. Márton művészete a színek keveredésének látványán keresztül érvényesül, a térbeliség és a dinamizmus érzékeltetésének festői eszközeivel.  Az egymás mellé helyezett színkontrasztok mélységérzetet keltenek, a tér illúziója a tektonikus formákat idéző párhuzamos ecsetnyomok irányából és egymáshoz viszonyított helyzetéből következik. A fragmentált táj-idézetek egymásba kapcsolása és az üresen hagyott felületek tágassága egyfajta lebegő hatást kölcsönöz a képeknek. A formák egymásba oldódnak, tömegük és szerkezetük van, pasztózus festésmódjuk a képek síkszerű felületét plasztikussá teszik.

A könnyed, lebegő dinamizmus és a súlyos anyagszerűség alkotják meg a festmények vizuális szintézisét, amely kettősség a művész kétféle festésmódjában is tetten érhető. A formátlan anyagszerű minőségek és a vaskos, határozott formák egyfajta párbeszédben állnak egymással az alkotásokban.

A kiállítás november 4-étől december 8-áig tekinthető meg a Resident Art galériában (Budapest, Horánszky utca 5).

Kiemelt kép forrása: Resident Art