Az idén hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest FotóFesztivál keretében kerül bemutatásra a híres brit fotográfus, Martin Parr: Strand az egész világ című kiállítása a Műcsarnokban. Martin Parr az európai kortárs színes fotográfia egyik legismertebb képviselője, kinek munkája a londoni Tate, a párizsi Pompidou, vagy a New York-i MoMA után első alkalommal látható Magyarországon. Művészetében a mindennapi élet jelenségeit kutatja, kezdve a britek időjárással kapcsolatos felfogásától, az ideális otthon, vagy a vásárlási-, szórakozási szokások bemutatásán át egészen a nemzeti karakter megragadásáig.

A Műcsarnok két termében megrendezett kiállítás népszerű tengeri fürdőhelyeken tett megfigyeléseiből válogat. A fotográfus lencséjén keresztül megelevenedik a spanyol Benidorm üdülővárosában, a belgiumi strandokon, a Garda-tó partján, a Krím-félszigeten, Lettországban, majd elhagyva Európát, az indiai Goában, Dél-Amerika tengerpartjain, köztük a híres Copacabanán, vagy az indonéziai Bali partjain sütkérező, fürdőző közönség. A fotók hol mosolyra fakasztanak, hol meghökkentenek, ugyanakkor ráirányítják figyelmünket a világban zajló változásokra, például a pihenéssel kapcsolatos elképzeléseinkre, vagy a tömegturizmus ellentmondásaira. Parr látásmódjában a hétköznapinak tűnő jelenetek is abszurd, néha groteszk megvilágításba kerülnek, hiszen a strand olyan nyilvános tér, ahol az emberek nem csak ruháiktól, de gátlásaiktól is megszabadulnak az nyári kikapcsolódás önfeledt pillanataiban. A fotográfus negyven évet felölelő munkásságának különböző évtizedeibe nyerhetünk bepillantást, mint az 1986-os The Last Resort című sorozat, melyet a Liverpool melletti New Brighton tengerparján készített, és amely egyben nemzetközi karrierjének kezdete, vagy a 2012-es nyugat-ausztráliai kikötővárosokat megörökítő No Worries sorozat.

A kiállítás exkluzív tárlatvezetések keretében is megtekinthető, ahol többek között Hajdu Steve, Pokorny Lia és Gönczi Dorka, Litkai Gergely vagy Kocsány Kornél fotográfus kalauzolja az érdeklődőket.

Kiemelt kép: részlet Martin Parr – Strand az egész világ című kiállításából (Fotó: Műcsarnok honlapja)