Kovács Lehel rendezésében október 8-án, szombaton debütál a B32 Galéria és Kultúrtérben az ír Martin McDonagh ’90-es évek második felében született Leenane-trilógiájának (Leenane szépe, Koponya, Vaknyugat) első része. 

Leenane szürke kisváros Írország egyik eldugott zugában, a nevének jelentése: ahova a hullámok elérnek. Maureen (Jankovics Anna) számára azonban egy olyan hely, ahova az álmok halni járnak. A negyvenéves nő életét csak szörnyeteg anyjának (Mucsi Zoltán) gondozása tölti ki, boldogságról már ábrándozni sem mer. És mindez jó eséllyel így maradna a végtelenségig, hacsak a Dooley testvérek (Kovács Krisztián és Katona László) nem kavarnák fel a már amúgy is lábszagú, állóvizüket.

A Leenane szépe (korábban Piszkavas címen játszották Magyarországon) egyszerre könnyfakasztó románc, virtuóz burleszk és groteszk tragédia – ráadásul igazi színészdarab. A szerző, Martin McDonagh a kortárs ír dráma fenegyereke, akinek neve ma már nemcsak kultikus filmjei (Erőszakik, Három óriásplakát Ebbing határában) miatt csenghet ismerősen, hanem a hazánkban is hatalmas sikert aratott színdarabjai (Kripli, A párnaember, Nagyon, nagyon, nagyon sötét dolog, Hóhérok, A nagy kézrablás, Alhangya) miatt is. A mostani előadás díszletét Juhász Nóra és a Játéknap Csapata, jelmezeit Pirityi Emese tervezte, a zenét Krisztik Csaba szerezte. 

Kiemelt kép: Jankovics Anna és Mucsi Zoltán a Leenane szépe című előadásban (Fotó: B32 Galéria és Kultúrtér)