Ma ünnepli 75. születésnapját Martin Márta Jászai Mari-díjas színésznő.

Martin Márta Hásságyon született 1947. november 24-én. A Budapesti Ifjúsági Színpadon 16 évesen Iphigéniát játszott az Iphigénia a tauruszok földjénben. A Színház-és Filmművészeti Főiskola elvégzése után 1972-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött. 1976-tól a Miskolci Nemzeti Színház, 1978-tól a győri Kisfaludy Színház, 1982-től a József Attila színház művésze volt. 1987-1994-ig szabadfoglalkozású színésznőként szerepelt a Vígszínházban, a Játékszínben és a Művész Színházban is, majd 1994-től napjainkig a Radnóti Miklós Színház tagja, ahol sok szép szerepet eljátszott fantasztikus kollégák és rendezők társaságában.

Hiteles alakításokat nyújt vígjátékokban és komédiákban, de orgánuma és megjelenése tragikus hősnők megformálására egyaránt alkalmassá teszi. Címszerepet játszott az Antigonéban, az Elektrában, és a Cinka Pannában. Színházi repertoárjának hosszú a listája, a nézőknek olyan darabokból lehet ismerős, mint a Rómeó és Júlia, A játékos, a Holt lelkek, a Ványa bácsi, az Éjjeli menedékhely, a Rettegés és ínség, a Rokonok, Az ideális férj, az Erdő, valamint a Cseresznyéskert.

Martin Márta (Fotó: Csoszó Gabriella)

A Radnóti Miklós Színházban jelenleg az Álom luxuskivitelben és a Futótűz című előadásokban láthatjuk, valamint a 6SZÍN Szindbád ma révbe ér című darabjában.

A színésznő híres magyar filmekben (Sztracsatella, Meseautó, A miskolci boniésklájd, Csak szex, és más semmi, Kire ütött ez a gyerek?, Félvilág, Apacsok, Pappa Pia), valamint sorozatokban (Társas játék, Válótársak, Korhatáros szerelem, Drága örökösök, A Tanár, Jóban Rosszban) is szerepelt. Szinkronszínészként filmekben és rajzfilmekben is felismerhetjük a hangját, Whoopi Goldberg leggyakoribb magyar szinkronja.

Művészi pályája elismeréseként 1998-ban Jászai Mari-díjat, 2000-ben Aase-díjat, 2007-ben Radnóti-NOKIA díjat (legjobb színésznő), 2018-ban Művészeti Életpálya elismerést kapott. Isten éltesse sokáig!

Kiemelt kép: Martin Márta (Fotó: Csoszó Gabriella)