Különleges előadások érkeznek a Miskolci Nemzeti Színházba a X. Színházi Olimpia keretében áprilisban és májusban: Christoph Marthaler és Silviu Purcărete rendezései mellett Orwell Állatfarmja is látható lesz Puskán Zoltán értelmezésében.  

Április 21-én és 22-én érkezik a Schauspielhaus Zürich társulata Miskolcra, A sírás (A sejtés) című drámát Christoph Marthaler rendezte. „Ez a produkció lehetőséget ad a nézőknek, hogy megcsodálhassák azt a hat nagyszerű színművészt, akikkel az elmúlt években Európa-szerte dolgoztam. Ők együtt mutatják be Dieter Roth nyelvi kísérleteinek hihetetlen panorámáját, egy virtuális zongoristával kiegészülve, aki délibábként jelenik meg és tűnik el a színpadi térben a szereplők beszélgetései és dalai közben, melyek a legnagyobb vígjátéktól egészen a legerőszakosabb tragédiáig terjednek” – fogalmaz az alkotó a magyar felirattal, német nyelven látható előadásról.

Május 3-án Eugène Ionesco Macbett-je mutaktozik be a Miskolci Nemzeti Színházban, Silviu Purcărete rendezésében. A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadása lenyűgözően komplex formában mutatja be a darabot, Helmut Stürmer fantasztikus látványvilágával és Vasile Șirli hamisíthatatlan zenei világával fűszerezve. „Ionesco Macbettje nem egyszerűen a shakespeare-i remekmű parodisztikus kifordítása, hanem az abszurdba hajló, brutalizált társadalom átvilágítása és leleplezése. Kérlelhetetlen humorral mutatja be azt a közéletet, amelyet egyedül a folyamatosan szítot ellenségeskedés mozgat és hajszol bele a káoszba” – hangsúlyozza Visky András, az előadás dramaturgja.

Egy nappal később szintén a kolozsvári társulat előadásában lesz látható az Állatfarm, Puskás Zoltán rendezése megtestesíti az eredeti regény lényegét, de egyedülállóan izgalmas módon mutatja be a történetét, lenyűgöző zenei környezetben adja elő, amely tele van energiával és érzelemmel. A musical remekül ábrázolja az állatok változó személyiségeit és konfliktusait, miközben megragadja az eredeti művészi jelentőségét és a regény mögötti üzenetet. „Hangzásvilágában keményebb műről van szó. Hangszerelésben hozni kellett a lázadás hangulatát, de ott, ahol a dramaturgia megkövetelte eltértünk a lágyabb hangzás felé is” – emelte ki az előadás két zeneszerzője, Erős Ervin és Klemm Dávid.

Az előadásokra jegyeket a Miskolci Nemzeti Színház vagy a Színházi Olimpia weboldalán keresztül válthatnak.

Kiemelt kép: Jelenet a Macbett című előadásból (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház)