Novemberben Marsai Ágnes magyar keramikus-, szobrász-, grafikusművész Csak ülj a földre és beszélj az égre című kiállítását látja vendégül a Nemzeti Színház.

A leginkább kisplasztikákat alkotó képzőművésznő pályáját a Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanáraként kezdte, ahol kerámiát tanított a diákoknak. Azóta számos intézményben dolgozott már, a tanítás mellett pedig saját munkákkal is foglalkozik. Fontos inspiráció számára a magyar hagyomány és irodalom, gyakran merít ihletet versekből és azok gondolatiságából. A magyar irodalom nagyjainak munkáihoz készült műveiből Eső a homokra címmel állított már korábban össze vándorkiállítást, illetve Nemzeti Színházban most látható tárlata is irodalmi ihletésű alkotásaiból készült. „Az itt látható alkotások mindegyike valamilyen irodalmi élményem hozadéka. A képek és plasztikák nem illusztrációk, inkább egy versszerető, sokszor a versekhez menekülő, azokból erőt meríteni akaró ember érzései. (…) Munkáim gondolatokra épülnek, olyanokra, melyeket szándékom szerint a néző is tovább görgethet.” – fogalmazott a képzőművésznő.

A Csak ülj a földre és beszélj az égre című kiállítást november 7-étől tekinthetik meg az érdeklődők december 4-ig a Nemzeti Színház első és második emeletének falain.

Kiemelt kép: Marsai Ágnes (Fotó: Eozin Magazin)