December utolsó napjaiban lesz látható a Mozsár Műhely legújabb bemutatója. A Gabriel García Márquez kisregényéből készült monodrámát a Vígszínház színművésze, Hegedűs D. Géza játssza.

„A kilencvenedik születésnapomra azt az ajándékot találtam ki magamnak, hogy egy szűz kamaszlánnyal töltök egy szenvedélyes éjszakát. Eszembe jutott Rosa Cabarcas, egy titkos találkahely tulajdonosnője, aki értesíteni szokta a jobb ügyfeleit, ha akadt egy feltálalható primőrje. Sem az ilyen, sem a másféle obszcén csábításainak nem engedtem soha, de ő nem hitt az elveim tisztaságában. Az erkölcs is csak idő kérdése, mondta egy kaján mosollyal, majd meglátod.” – A közismert és megbecsült újságíró egy ajtó előtt áll. Keze a kilincs felé nyúl. Vajon mi hozta ide? Sosem szűnő férfiassága? Nosztalgia? Hiány? Az elszalasztott lehetőségek szelleme? Ebben a pillanatban nyomja le a kilincset. Még sejtelme sincs róla, hogy ezzel kezdődik el életének eddigi legszenvedélyesebb időszaka…

A Bánatos kurváim emlékezete a Nobel-díjas Gabriel García Márquez 2004-ben (Magyarországon először 2005-ben) megjelent, azóta világhírűvé vált kisregénye alapán készült. A monodrámát Hegedűs D. Géza játssza, de Vándor Éva is közreműködik az előadásban, hangfelvételről. A december 30-án és 31-én, este 19 óra 30 perctől látható darabot Erdeős Anna adaptálta színpadra, az előadást ő maga rendezi.

Kiemelt kép: Hegedűs D. Géza (fotós: Várady Nikolett)