Márciusban 15. alkalommal rendezi meg a Tavaszi Fesztivált Veszprémben a Pannon Várszínház. A két hétvégén (12-13.; 19-20.) át tartó programsorozat a Budapesti Tavaszi Fesztivál mintájára jött létre, a közönséget színházi előadások, koncertek és táncházi programok egyaránt várják. A szervezők igyekeztek úgy összeállítani az idei programot, hogy minden korosztály megtalálja a kedvére valót.

Március 12-én a Daniel Keyes regénye alapján Szervét Tibor által írt Virágot Algernonnak lesz látható. A darabot – amely azóta túl van a 100. előadáson – először a Játékszín közönsége láthatta, majd Horgas Ádám a Szegedi Nemzeti Színházban is színpadra állította a történetet. A veszprémi közönség most Vándorfi László rendezésében, a Pannon Várszínház színészeivel (Szelle Dávid, Kovács Ágnes Magdolna, Keresztesi László, Kárpát Barbara, Oravecz Edit, Egri Zsófia, Murvai Márton) ismerhetik meg Charlie Gordont, akinek csodálatos szellemi fölemelkedése és méltóságteljes visszatérése korábbi énjéhez felemelő példájává válhat az emberi kitartásnak, az élni akarásnak, az optimizmusnak, a szeretet erejének. Az estét a Látókép Ensemble produkciója, a Kálmán-nap zárja. A Hajdu Szabolcs által írt és rendezett előadás arról az életszakaszról szól, amikor a történet szereplői felismerik, hogy minden csak ismétlődés az ember életében, sok fordulat már nem várható, nincs több kockázatvállalás, csak őrizni lehet azt, ami már megvan, mert nincs idő és erő újrakezdeni.

Jelenetkép a Kálmán-nap című előadásból (Fotó: Látókép Ensemble)

Másnap Dés László, Geszti Péter és Grecsó Krisztián Molnár Ferenc regénye alapján született A Pál utcai fiúk című zenés játéka gondoskodik a felhőtlen szórakozásról. A klasszikus alapmű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete.

Március 19-án a Veres 1 Színház vendégjátéka, Ray Cooney és John Chapman vígjátéka, a Ne most, drágám! érkezik Veszprémbe Mihályfi Balázs, Csonka András, Fekete Linda és Pál Tamás főszereplésével. A történet középpontjában szeretők, nercbundák, illetve hiányosan öltözött nők állnak. Lehet, hogy a görcsös férfivágyak, de az is lehet, hogy a női könnyűvérűség szimbóluma a nercbunda, de az biztos, hogy ahol nercbunda van, ott valaki nagyon akar valamit, és történetesen általában ugyanazt. John Chapman és Ray Cooney azonban nem hagyja hőseit egykönnyen győzni, így a szimpla szerelmi háromszögnek indult sztori gyorsan csaknem tucatnyi egymásba fonódó „ki-kivel?”-jellegű gordiuszi csomóvá alakul, lehetetlenebbnél lehetetlenebb helyzetekbe sodorva a kis szőrmeszalon szüntelen hantázó tulajdonosait.

A programsorozatot március 20-án Szigligeti Ede Liliomfi című vígjátéka zárja. A klasszikus mű nemcsak kiváló karakterábrázolásával, fergeteges helyzetkomikumaival kínál remek szerepeket a Pannon Várszínház társulatának, hanem felidézi a magyar színjátszás hőskorát, kikerülhetetlenül szól a színészélet nehézségeiről, visszásságairól, a tehetségek és dilettánsok örök harcáról, a folyamatos pénzhiányról, az elkötelezettségről és árulásokról.

Kiemelt kép: Jelenetkép A Pál utcai fiúkból (Fotó: Pannon Várszínház)