Elindul A nagy Himnusz sztori sorozat Nyáry Krisztiánnal és Bősze Ádámmal, páros műsorával tér vissza Mácsai Pál és Mácsai János, a Budapest Bár zenekar jótékonysági est közreműködőjeként érkezik, Orosz Zoltán és Bardóczy Attila nőnapi koncerttel, Hacki Tamás füttyvirtuóz és Wolf Péter zeneszerző pedig zenés beszélgetéssel készül. Bartók születésnapját nagyszabású hangversennyel ünneplik, és még számos egyéb programmal várja a közönséget márciusban az Óbudai Társaskör.

A tavaszt március 3-án ingyenes koncerttel, az Óbuda-Békásmegyer fiatal tehetségeinek hangversenyével indítják a szervezők. Pár nappal később, 8-án este, Párizs ege alatt címmel, hangulatos nőnapi koncertet adnak a Párizsi Nemzetközi Sanzonverseny győztesei: Orosz Zoltán (harmonika) és Bardóczy Attila (ének). Hacki Tamás füttyvirtuóz és Wolf Péter zeneszerző is közös estre készül: zenés beszélgetésük kalandos utat jár be a ’60-as, ’70-es és ’80-as évek szokatlan zenei formáitól a klasszikus életművekig. Március 12-én indul A nagy Himnusz sztori sorozat, amelynek dupla premierjét januárban tartották a Társaskörben és az Európa kulturális fővárosa program keretében Veszprémben. Nyáry Krisztián és Bősze Ádám műsora jókedvvel, bőséggel szolgál megannyi információval a Himnuszról és általában a nemzetek himnuszairól. Az irodalom- és zenetörténeti kalandozáson közreműködik az Anima Musicae Kamarazenekar.

Nyáry Krisztián és Bősze Ádám (Fotó: Óbudai Társaskör)

20-án a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának kamaraestje lesz látható, amelyen ízelítőt kapunk Morley madrigáljától kezdve Griegen át Straussig. Az elhangzó művekről Tóth Endre zenetörténész mesél, a darabok között pedig Kőszegi Ákos, Jászai Mari-díjas színművész válogatásában hallhatunk verseket. Sztárek Andrea Az úgy lesz című gyerekkönyvének bemutatójára 23-án kerül sor Kőszegi Ákos, Boronyák Gergely, Détár Enikő közreműködésével, a házigazda Vásári Mónika. Az Óbudai Társaskör új sorozatában, a Párosan szépben híres operaénekes-párok előadásában remek áriák és duettek hangzanak el, és a szereplők a műveken keresztül bepillantást engednek a közönségnek a művészházaspárok kicsit sem egyszerű életébe a műsorvezető, Becze Szilvia segítségével. A március 24-i, első est főszereplői: Rácz Rita és Haja Zsolt, zongorán közreműködik: Bartal László.

Március 25-én, Bartók Béla születésének 142. évfordulóján zeneiskolások és tanáraik, zeneakadémiai hallgatók, valamint az Óbudai Kamarakórus adja elő a kiváló zeneszerző, zongorista és népdalgyűjtő műveit. Másnap a DMD Izombeteg Gyermekek Alapítvány javára szervezett A gyógyító jószándék című jótékonysági hangverseny megrendezésére kerül sor, amelyen fellép – többek között – Gáspár András színművész, a Budapesti Monteverdi Kórus Kollár Éva karnagy vezetésével, és a Budapest Bár zenekar. 29-én Kovács Ágnes ad koncertet a Társaskörben, zongorán Réti Balázs működik közre, a műsoron többek közt Mendelssohn, Schumann, Liszt, Sári József és Gyöngyösi Levente művei szerepelnek. A hónap záró eseménye 30-án „a két Mácsai” nagy sikerű közös műsorának második epizódja. A Kiscelli Múzeum Mácsai100 kiállításának apropóján született meg az Óbudai Társaskör programja, amikor is a festőművész két fia, Mácsai János zenetörténész és Mácsai Pál színművész egy színpadi beszélgetésen édesapjukról és az ő művészetéről mesélt. Humorral átszőtt előadásuk következő része közkívánatra szerveződött.

A programokról további információ az Óbudai Társaskör oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Mácsai Pál és Mácsai János (Fotó: Mácsai János családi gyűjteménye)