Ebben a hónapban is folytatódik a Jászai Mari Színház online előadásközvetítésének sorozata, melyben az elmúlt évadok közönségsikerei kerülnek műsorra. A szokásos három színdarabon túl nőnap alkalmából ráadásul újra megtekinthető a Mikve is, ami februárban hatalmas érdeklődésnek örvendett. Hadar Galron kortárs izraeli drámaíró megrendítő, ugyanakkor mégis humorral teli történetének helyszíne egy olyan rituális fürdő, ahova az ortodox zsidó asszonyok minden hónapban eljárnak megtisztulni, hogy újra érintkezhessenek férjeikkel. Itt semmi sem maradhat titokban és kimondatlanul. Az előadás a mai napon még megtekinthető a teátrum streaming platformján.

Március 12. és 15. között Molnár Ferenc klasszikusát, a Játék a kastélyban című előadást nézhetik meg az érdeklődők, melyet Guelmino Sándor állított színpadra 2017-ben a Jászai Mari Színház nagyszínpadán. A magyar író nászútjáról visszaérkezve a Hotel Imperialban szállt meg újdonsült feleségével, Darvas Lilivel Bécsben. A hotelben a pár két egymásba nyíló szobát vett ki, hogy míg Molnár dolgozik, felesége tudja gyakorolni a német nyelvet. Az asszony kitartóan és szorgalmasan tanult, még egy nyelvtanárt is felbérelt maga mellé. Egy nap, amikor Molnár Ruttkai György társaságában visszatért hotelszobájába a szomszédból felesége hangját hallotta, pontos németséggel és hiteles természetességgel, ahogyan azt kiáltja: „Szeretlek! Szeretlek!” Mindkét férfi teljesen ledöbbent, majd, amikor kinyitották az ajtót, Lilit dr. Hockkal, a nyelvtanárral találták. Az anekdoták szerint ez az incidens ihlette a Játék a kastélyban történetét, „melyben szétválaszthatatlanul összegabalyodik valóság és látszat, igazság és hazugság, élet és színház.” A bravúros komédia szereplőit Kardos Róbert, Honti György, Mikola Gergő, Danis Lídia, Crespo Rodrigo, Maróti Attila és Megyeri Zoltán keltik életre a teátrum színpadán.

Schruff Milán és Szabó Emília a Sirály avagy 80 kiló szerelem főpróbáján (Fotó: Orosz Sándor)

Mi történik itten? Félemberkék találkoznak egymással. Az élet gyönyörű. De ők folyton sóhajtoznak, sopánkodnak, hogy milyen szomorú, milyen unalmas. Sírnak és ásítoznak. A nézők sírnak, de nem ásítoznak.” – írta Kosztolányi Dezső Csehov Sirály című színdarabjáról. A 19. század egyik legkiemelkedőbb orosz írójának drámája nem a cselekményre helyezi a hangsúlyt, sokkal inkább a karakterek lelki világának és állapotának feltárására. A konfliktust nem egy specifikus esemény idézi elő, hanem a szereplők tehetetlensége, akik nem figyelve a másikra, csupán elbeszélnek egymás mellett, és saját pitiáner problémáikkal vannak elfoglalva. Csehov drámája négy nő és hat férfi egyéni sorsán és szerelmi baklövésein keresztül igyekszik hiteles képet adni a művészet nehézségeiről és a tehetség pokoli súlyáról, ami az öröm helyett gyakran szenvedést okoz. Rába Roland Sirály avagy 80 kiló szerelem című rendezését március 19. és 21. között lehet megtekinteni Tóth Ildikó, Schruff Milán, Szabó Emília, Crespo Rodrigo, Megyeri Zoltán, Honti György, Egri Márta, Danis Lídia, Végh Péter, Gulyás Hermann Sándor, Maróti Attila és Tóth Rita előadásában.

Mikola Gergő A mi osztályunk című előadásban (Fotó: Prokl Violetta)

A lengyel származású Tadeusz Słobodzianek napjaink egyik legjelentősebb kortárs drámaírója. Műveit eddig több mint harminc irodalmi és színházi díjjal tüntették ki, a lengyelországi Kortárs Darabok Versenyének fődíját már háromszor is elnyerte. Drámáit a világ legjelentősebb színpadain játsszák, melyek világszerte hatalmas sikert aratnak a nézők és a szakma körében egyaránt. A mi osztályunk című alkotásáért elnyerte a NIKE irodalmi díjat „Az év legjobb drámája” kategóriában, melyet a londoni Royal National Theatre-ben mutattak be 2009-ben. „Nagyon fontos volt számomra az, hogy olyan helyen nőttem fel, ahol két meghatározó vallás volt jelen. Ráadásul mindezt a kommunizmus kontextusában kell elképzelni, egy olyan városban, ahol a világháború előtt a lakosság negyven százaléka, közel 80 ezer fő volt zsidó, ám a háború után már csak a hiányuk maradt jelen. Ez azt jelenti, hogy nagyjából minden második lakóházban ők éltek, és ezekben folytatódott később a városban élők élete. Ez hatással van az emberre pszichológiailag.” – nyilatkozta egy korábbi interjújában az író. A történet egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi végig 1925-től napjainkig, ahogyan jóbarátokból ellenségek lesznek, a közös játék felhőtlen emlékeit pedig rémtörténetek váltják fel. A megrázó elbeszélés egyéni és közös bűnről, felelősségről és igazságról mesél, illetve az emberek közötti megértésre, de leginkább annak hiányára hívja fel a közönség figyelmét. A Jászai Mari Színházban Guelmino Sándor rendezte meg a megrázó darabot, melyben Danis Lídia, Bakonyi Csilla, Egri Márta / Töreky Zsuzsa, Mikola Gergő, Dévai Balázs, Crespo Rodrigo, Király Attila, Jegercsik Csaba, Megyeri Zoltán és Kardos Róbert állnak színpadra. Az előadás felvételét március utolsó hétvégéjén, 26. és 28. között lehet megtekinteni.

Kiemelt kép: Mikola Gergő a Játék a kastélyban című előadásban (Fotó: Jászai Mari Színház)