2020-ban harmadszor rendezik meg a Magyar Nemzeti Galériában a Mini Textúra elnevezésű programsorozatot.

A Magyar Nemzeti Galéria állandó gyűjteményének tereibe idén márciusban harmadszorra tér vissza a Mini Textúra programsorozat, ahol a képzőművészet, az irodalom és a színház találkozik – a Magyar Nemzeti Galéria, a Pozsonyi Pagony Könyvkiadó és a Budapest Bábszínház együttműködésében. A Pozsonyi Pagony felkérésére öt kortárs író írt szöveget a Galéria állandó kiállításainak egy-egy műtárgyához. A meséket a Budapest Bábszínház öt rendezője – Ács Norbert, Bercsényi Péter, Jankovits Péter, Kovács Judit, Mórocz Adrienn – viszik színre bábszínészek bevonásával. Az így készült darabok magukon viselik a festők, az írók, a bábrendezők és a bábszínészek kézjegyét, így idén is igazán izgalmas darabokat várhatunk. A Mini Textúrában az irodalom, a bábjáték és a színházi formanyelv segít a gyerekeknek közelebb kerülni a képzőművészeti alkotásokhoz, megkönnyíti befogadásukat és értelmezésüket.

A művek és az alkotók 2020-ban:

Kiss Judit Ágnes: Körhinta, műalkotás: Aba-Novák Vilmos: Körhinta, 1931
Gévai Csilla: Rózsalovag, műalkotás: Gulácsy Lajos: Rózsalovag, 1914
Nényei Pál: Agarak, műalkotás: Munkácsy Mihály: Az agár, 1882
Molnár T. Eszter: Most az egyszer én mesélek, műalkotás: Paizs Goebel Jenő: Aranykor (Önarckép galambokkal), 1931
Bán Zsófia: A Róka, Jaja és a varázskazetta, műalkotás: Roskó Gábor: Nézzük, mi újság a világban?, 1989

Ellinger Edina, a Budapest Bábszínház igazgatója a Mini Textúra sajtótájékoztatóján (fotó: Magyar Nemzeti Galéria)

A résztvevők az öt jelenetet egymás után nézhetik végig, ezután egy térkép segítségével nyomozós játékra invitálják őket a Galéria főépületébe, az állandó kiállításokra, ahol meg kell keresniük az eredeti műalkotásokat, és pár kérdésre válaszolniuk. Az előadások március 8. és 29. között, minden vasárnap 11 és 15 órakor kezdődnek.

A Mini Textúrával egyidejűleg idén először egy pop-up bábkiállítást is megtekinthetnek a látogatók a Galéria C épületében, amelyhez kiváló apropót nyújt a Budapest Bábszínház alapításának 70. évfordulója. Az Egymásra hangolva címet viselő kiállítás olyan emblematikus alkotók munkásságán keresztül mutatja be a báb és a képzőművészet kapcsolatát, mint Bod László, Boráros Szilárd, Bródy Vera, Gábor Éva, Hoffer Károly, Koós Iván, Ország Lili, Schéner Mihály vagy Szűr Szabó József. A bábok a bábszínház több mint 21 000 darabos bábgyűjteményéből erre az egy hónapra költöznek át a Galéria kiállítótereibe, reflektálva az állandó gyűjtemény egy-egy darabjára. Egyes bábok most kerülnek először kiállításon a nagyközönség elé, másokat kifejezetten ez alkalomból restauráltak. A Csodálatos mandarin, a Szentivánéji álom, a Toldi, A varázsfuvola alakjai mellett a Bábszínház két emblematikus bábszereplője, Ferenc és Johanna is látható lesz.

Kiemelt kép: Szolár Tibor, Hannus Zoltán és Spiegl Anna (fotó: (fotó: Magyar Nemzeti Galéria))