A nagy érdeklődésre való tekintettel márciusban is folytatódnak a Szegedi Nemzeti Színház online közvetítései. Ebben a hónapban az Időfutár három, míg a Szegedi Kortárs Balett Stabat Mater című előadása két alkalommal lesz látható.

Időfutár

Az Időfutár sorozat – melyet sokan a magyar Harry Potterként emlegetnek – hatalmas sikert aratott mind könyvsorozat, mind rádiójáték formában. Nem csoda, hiszen fordulatos cselekményével és szellemes dialógusaival igazán szórakoztató gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A színpadi változat az egyik legeseménydúsabb epizódot ragadta ki az Időfutár gazdag cselekményéből: az ifjúsági regénysorozat bécsi történetszálát dolgozza fel, melyet Gimesi Dóra, Jeli Viktória, Tasnádi István és Vészits Andrea átiratában, Barnák László rendezésében láthat a közönség. A darab szövege annak is tartogat meglepetést, aki az összes eddigi Időfutár kötetet olvasta. Rá lehet ismerni a cselekmény egyes elemeire, de úgy dolgozták át, hogy az is értse, aki most találkozik először ezzel a világgal.

A történet szerint Hanna az osztályával töltött múzeumlátogatáson akad rá Kempelen Farkas sakkozógépére, és minthogy maga is tehetséges játékos, nem bír ellenállni a kísértésnek, és folytatja az elkezdett játszmát. Nyer, és mire feleszmél, 1791-ben, Bécsben, Kempelen műhelyében találja magát. A kiváló tudós elmagyarázza neki, hogy úgy építette meg a gépet, hogy a győztes a jövőbe utazhat. Természetesen nem számított arra, hogy fordítva sül el a dolog, és a jövőből csöppen valaki a múltba. Miközben a lány mindent megpróbál, hogy visszatérhessen a 21. századba, furcsa helyzetek egymásutánjába gabalyodik bele, és az élete is veszélybe kerül.

Jelenet az Időfutár című előadásból (Fotó: Kelemen József)

Az Időfutár sikerének egyik titka, hogy az internet-generáció kamaszainak mindennapi közegében játszódik, a digitalizált világban felvett szokások természetes módon jelennek meg. Mindeközben a több száz éves időeltolódás és a pörgős, kalandos szituáció kiváló alkalmat ad néhány történelmi és művészettörténeti tény megtanulására. A produkció futurisztikus hangulatának megteremtésében kiemelt szerepet kapnak a különleges fényeffektek.

Az előadás főbb szerepeiben Sziládi Hajnát, Ferencz Nándort, Szaszák Zsoltot, Udvari-Kardos Tímeát, Ágoston Katalint láthatja a nagyérdemű.

Pergolesi: Stabat Mater

A Szegedi Nemzeti Színház a húsvéti várakozás időszakában a Szegedi Kortárs Balett és a Nemzeti Táncszínház közös vallási témájú színjátékát, a Stabat Mater-t tűzi online műsorára. Juronics Tamás 2013-ban alkotott darabja a társulat fennállásának 25. évfordulójára készült.

Háborúk, betegségek, elnyomás és más borzalmak miatt sok-sok anya volt kénytelen átélni gyermeke elvesztését a történelemben. Nekik állít emléket az előadás, megidézve a kereszt előtt álló Szűz Máriát. Egy anyára emlékezik – aki az Isten gyermekét hordta szíve alatt -, sőt… minden anyára, aki gyermeke mosolyában az Isten arcát véli felfedezni.

Jelenet a Stabat Mater című produkcióból (Fotó: Kocsis Judit)

A bibliai jelenet mellett a színdarab olyan húsbavágó kérdéseket vet fel, mint hogy hogyan lehet megélni a bekövetkezhető legszörnyűbb tragédiát, a fájdalmat, a halhatatlanság elvesztését, az univerzum végtelen láncolatával való kapcsolat megszakadását, a lét értelmetlenségét. Ugyanakkor beszél a hitről is, hogy semmi nincs hiába, és minden szenvedés ellenére van remény az újratalálkozásra.

A Szegedi Kortárs Balett Stabat Mater-estjének első felében Arvo Pärt, második felében Pergolesi zeneműve adja a hangzóalapot.

Mária szenvedését Zsadon Flóra jeleníti meg táncával.

Az alábbi időpontokra válthatók jegyek:

Március 5. 19:00 – Szegedi Kortárs Balett: Stabat Mater

Március 9. 8:00 –  Gimesi-Jeli-Tasnádi-Vészits: Időfutár

Március 12. 19:00 – Szegedi Kortárs Balett: Stabat Mater

Március 19. 8:00 – Gimesi-Jeli-Tasnádi-Vészits: Időfutár

Március 24. 8:00 – Gimesi-Jeli-Tasnádi-Vészits: Időfutár

Az előadások a megjelölt időponttól másnap éjfélig tekinthetők meg.