Március 25-én mutatják be a Szabó Magda Az ajtó című regénye alapján készült előadást az Örkény Színházban, amelynek a teátrum a Szeredás Emerenc-emlékkoncert alcímet adta.

Az ajtó Szabó Magda talán legismertebb regénye, amely 1987-ben jelent meg először, és csak hazánkban több mint 15 kiadást élt meg. A könyv címe, mint annyi Szabó Magda-regényben jelképes. A hősnő, Szeredás Emerenc életében ugyan jelentős szerepet játszik egy valóságos építészeti elem, egy ajtó, de az író a szóval másra utal, arra az ajtóra, mely érzelmeink birodalmát zárja el, és melynek megnyitása boldogító vagy halált hozó kockázat. Emerenc alighanem Szabó Magda legsajátosabb regényfigurája, mert nemcsak otthonok, sőt szinte egy utcasor „mindenese”, de fejedelme is, különös birodalom úrnője, nem jámbor szolga, nem cseléd: Szeredás Emerenc szuverén, uralkodó. Mindez személyisége felségjogán, hiszen keze alatt elkészül az étel, tiszta lesz a járda, célhoz ér a küldemény, gyógyszerhez jut a beteg, méltó végtisztességhez a halott, köszöntéshez az újszülött. Szava ellen nincs apelláta, döntéseinél felesleges minden vita, szeretetének zsarnoksága előtt fejet hajt művész és zöldségeskofa is. Élete minta arra, hogyan kell helytállni válságos pillanatokban, mikor kell kimondani a szavakat, és mikor elhallgatni, mikor kötelező adni, és mikor nem szabad elfogadni, mit kell eltűrni, és mit kötelesség megtorolni. Mint a kiválasztottak, Szeredás Emerenc tudja, hogyan kell szeretni és hogyan meghalni.

Pillanatkép Az ajtó olvasópróba-demójáról (Fotó: Örkény Színház)

A regényből – amely 2015-ben felkerült a The New York Times sikerlistájára is – Szabó István forgatott filmet, a megjelenése óta pedig több színházi előadás is készült belőle. Idén márciusban az Örkény Színház közönsége is megismerheti ezt a különleges történetet, amelyet Gáspár Ildikó állít majd színpadra, akinek elmondása szerint a kényszerű leállás alatt kristályosodott ki, hogy az előadás egy koncert formáját kell magára öltse. Ennek látványvilágát két nagyon erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt a repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal. Szabados Luca jelmezei is ez utóbbira játszanak rá, ennek kiindulópontját a hatvanas-hetvenes évek úgynevezett space age divatirányzata jelentette.

Az előadásban feltűnik majd Bajomi Nagy György, Borsi-Balogh Máté, Ficza István, Józsa Bettina, Kókai Tünde, Patkós Márton, Pogány Judit, Szandtner Anna és Vajda Milán, Mátyássy Bence pedig vendégművészként csatlakozik a társulathoz. A produkció zenei közreműködője Matisz Flóra Lili, a mozgásért, koreográfiáért pedig Szabó Veronika felel. Március 7-én, hétfőn nyílt próbát is tartanak, így az érdeklődők már a bemutató előtt ízelítőt kaphatnak a darab hangulatából.

Kiemelt kép: Pillanatkép Az ajtó olvasópróba-demójáról (Fotó: Örkény Színház)