Ványa bá címmel március 24-én mutatja be a Thália Színház a Télikertben Csehov klasszikusát, amelynek próbái a héten kezdődtek meg. A XIX. századi orosz irodalom, később a drámairodalom egyik meghatározó alakjának Ványa bácsi című drámáját először a moszkvai Művész Színház mutatta be, 1899-ben, most pedig Hamvai Kornél fordításában, Kelemen József rendezésében, Görög Lászlóval a címszerepben kerül színpadra.

Ványa imádott húgát Alekszánder vette feleségül. Ványa álmát, a tudományos karriert Alekszánder teljesítette be. Ványa dolgozott a családi birtokon, a pénzt Alekszándernek küldte. Ványa szerelmét a megözvegyült Alekszánder vette feleségül. Helyette él ez a másik? A hírre, hogy Alekszánder a házat is eladná a feje fölül, Ványa felkapja a régi revolvert. Két golyó maradt benne… Csehov klasszikusában mindenkinek a boldogtalanságáért Alekszánder a felelős, de Alekszánder még ettől se boldog. Emiatt meg kéne ölni, de ha Ványának félrehord az egész élete, miért éppen a pisztolya ne hordana félre. Közben kiderül, hogy minden orosz végre önmaga lehetne, ha máshol lakna. És szíven üt a felismerés, hogy az orosz szerelem beteljesüléséhez nem elég öt ember.

Az előadásban Görög László mellett színpadra lép Szabó Győző, Szervét Tibor, Czakó Julianna, Martos Hanga, Molnár Piroska, Csarnóy Zsuzsanna és Bede-Fazekas Szabolcs.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Ványa bá olvasópróbájáról (Fotó: Kállai-Tóth Anett)