A múlt héten tartották meg a Kékszakállú olvasópróbáját a Karinthy Színházban. A Balázs Béla misztérium-játéka alapján készült előadás az eddig főként zenei munkásságáról ismert Kovács Adrián debütáló rendezése is lesz egyben.

Kékszakállú – bizonyára mindannyiunknak azonnal eszünkbe jut az asszonyfaló gyilkos férfi története, amelynek eredete egészen az 1400-as évekig nyúlik vissza. A francia mondát többen feldolgozták már, jelen előadás Balázs Béla 1910-es művének átirata (Fabacsovics Lili munkája). Balázs a férfi és nő egymásra találásának, illetve inkább egymásra nem találásának örökérvényű drámáját írta meg, mely a lélek rejtelmeit és szenvedéseit, az ember magának valóságát és elmagányosodását mutatja be. Judit maga mögött hagyva az addigi életét a Kékszakállú herceghez költözik. A várba érkezve hét bezárt ajtót talál melynek kulcsait követeli. Kékszakállú végül átadja Juditnak az összes kulcsot, mely a férfi lelkének titkait rejti. Az utolsó ajtóhoz érve azonban az addig növekvő távolságból szakadék lesz, a párból pedig két magányos ember.

A 2022-es Kékszakállú című darab szintén a férfi-nő kapcsolatának kérdéseit boncolgatja, feszegeti. A kortalan mű a mába helyeződik, Judit alakja független, szabad, öntudatos  és érzelmes. Kékszakállú az opera-figurához hasonlóan titokzatos, misztikus és rendkívül vonzó személyiség. Kérdés, hogy két erős személyiség hogy birkózik meg egymással, tudnak-e, akarnak-e engedni a saját szerepükből? Mi a határ a szerelem és a fanatizmus között? A megváltozott társadalmi normák napjainkban megváltoztatják-e Judit és Kékszakállú történetének végét? 

Szabó P. Szilveszter, Kovács Adrián és Pányik Tamás a Kékszakállú olvasópróbáján (Fotó: Gaba Works)

A Kovács Adrián által rendezett előadás megtartva Bartók Béla operájának formáját, egy felvonásban, hét fejezetben, Balázs Béla szimbolikáját és misztikumát megőrizve, a hétköznapi férfi-nő kapcsolat magasságaiból és mélységeiből mutat be egy mai megközelítést, az alapműhöz adva egy fontos újítást: a humort. A címszereplőt Szabó P. Szilveszter, Juditot Orbán Nelli kelti életre. A díszletet és a jelmezeket Rákay Tamás tervezte, a produkció zenéjét Kovács Adrián jegyzi. Az előadás társrendezője Pányik Tamás, aki évekig dolgozott rendezőasszisztensként a Budapesti Operettszínházban, az utóbbi években pedig olyan zenés darabokat köszönhetünk neki, mint az Izgass fel! vagy az Agripinna. A Kékszakállú premierjét március 18-án tartják, ezt követően a hónapban további két alkalommal lesz megtekinthető a Karinthy Színházban. 

Kiemelt kép: Szabó P. Szilveszter és Orbán Nelli a Kékszakállú plakátfotózásán (Fotó: Gordon Eszter)