Két helyszínen is ingyenes programmal várja az érdeklődőket a Néprajzi Múzeum március 5-én, vasárnap: a múzeum főéülete (Dózsa György út 35., 14. kerület) és a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja (Szabolcs utca 33-35., 13. kerület) is izgalmas programoknak ad majd otthont.

Az intézmény immár hagyomány szerint minden évben felidézi Xántus János 1872. március 5-i igazgatóőrré történő kinevezését: a néprajzkutató ázsiai expedíciója során gyűjtött hatalmas állattani anyagból, valamint 2500 darabos, párját ritkító kelet-ázsiai és borneói etnológiai gyűjteményéből hozta létre a Nemzeti Múzeum Néprajzi Osztályát, mellyel lefektette a későbbi Néprajzi Múzeum alapjait.

Az alapítás 151. évfordulója alkalmából életre hívott ünnepségen lesz térzene, Tárgysorakozó, MeseMatiné, 150-nel a Föld körül keresőjáték nyeremények ígéretével, rendes és rendhagyó tárlatvezetések Őze Áron és Medveczky Balázs színművészekkel, emléktáblaavatás Fekete Ernővel, könyvbemutató, előadások, beszélgetések, mozi, új filmfesztivál pályázat, workshop a fenntarthatóság jegyében, új interaktív digitális kiállítás nyílik, sok zene és meglepetés flashmob a Liget Táncakadémiával, fellép a Söndörgő és a Momentán Társulat, sőt még az Etnoshopban és az Etknow könyvesboltban is kedvezményesen vásárolhat. Ezen a napon a Néprajzi Múzeum restaurátor műhelyei és raktárai is látogathatók lesznek.

A programok, amelyekről részletesen az intézmény honlapján tájékozódhattok, 10 órától veszik kezdetüket. A szervezők ezúttal a siket és nagyothallók látogatók segítésére jelnyelvi tárlatvezetésekre is készülnek.

Kiemelt kép: A Néprajzi Múzeum épülete a Városligetben (Fotó: Palkó György/Liget Budapest)