A Libri Könyvkereskedelmi Kft. a kultúra elhivatott pártolójaként legfontosabb feladatának az olvasás népszerűsítését tartja, ezért alapította meg 2016-ban a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat, amivel a kortárs magyar irodalom népszerűsítését tűzte ki céljául. A versenyben a díj átadását megelőző évben először kiadott, magyar szerző magyarul írt szépirodalmi művei vehetnek részt, azok a könyvek, amik hozzájárulnak a magyar kultúra jelenéhez, jövőjéhez, és valódi társadalmi hatással bírnak. Idén március 30-ától, azaz mától lehet szavazni a 10 döntős műre, amit 49 kiadó 150 könyvéből választott ki a Libri által felkért 189 tagú szakmai bizottság.

A bizottság tagjai a magyar irodalmi-kulturális életben otthonosan mozgó közéleti személyiségek, kritikusok, írók, újságírók, színházi szakemberek és egyetemi oktatók. Minden tag 5-5 könyvre adhatja le szavazatát, és az így kialakult abszolút lista első tíz helyezettje kerül a díj döntősei közé. A felkérésnek eleget tett és szavazott többek között Ascher Tamás, Barabási-Albert László, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Dragomán György, Fáy Miklós, Filippov Gábor, Grecsó Krisztián, Gyurkó Szilvia, Jónás Vera, Kemény Zsófi, Kolosi Bea, Krusovszky Dénes, Nádasdy Ádám, Péczely Dóra, Sándor Pál, Szüts Miklós, Tompa Andrea, Veiszer Alinda és Zacher Gábor is. A nyertes könyvek szerzői 2-2 millió forintot és 30-30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak. 

A Libri irodalmi díj nyerteséről ötfős szakmai zsűri határoz, amelynek tagjai Bálint András (a Radnóti Miklós Színház színművésze), Beck Zoltán (dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa), Fullajtár Andrea (a Katona József Színház színművésze), Károlyi Csaba (irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese), valamint Szilágyi Zsófia (irodalomtörténész, kritikus). A közönség március 30-tól május 10-ig adhatja le voksát a Libri weboldalán.

A Libri irodalmi díj döntős művei (Fotó: Libri)

A közönség és a zsűri a következő 10 könyvből választhatja ki azokat, amelyek 2022-ben elnyerik a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat:

Bartók Imre: Lovak a folyóban
Bödőcs Tibor: Mulat a Manézs
Danyi Zoltán: A rózsákról
Gerlóczy Márton: Fikció 1. – A katlan
Keresztury Tibor: Hűlt helyem
Krasznahorkai László: Herscht 07769
Szvoren Edina: Mondatok a csodálkozásról
Tóth Krisztina: Bálnadal
Vonnák Diána: Látlak
Závada Péter: Gondoskodás

2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című kötete és Bartis Attila A vége című regénye volt a díjazott, 2017-ben Jászberényi Sándor kapta a Libri irodalmi díjat A lélek legszebb éjszakája című novelláskötetéért, Kepes András pedig Világkép című művéért vehette át a közönségdíjat. 2018-ban a közönség Bödőcs Tibor Addig se iszik című kötetére szavazott, a zsűri pedig Tompa Andrea Omerta című regényét ítélte a legjobbnak. 2019-ben a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért. 2020-ban a közönség Grecsó Krisztián Vera című regényére voksolt, míg a zsűri Láng Zsolt Bolyai című művét választotta a Libri irodalmi díj nyertesének. Grecsó Krisztián 2021-ben ismét elnyerte a közönség által odaítélt díjat a Magamról többet című verseskötetével, míg az irodalmi díj nyertese Bereményi Géza Magyar Copperfield című regénye lett. 

Kiemelt kép: Libri irodalmi díjak 2022 (Fotó: Libri)