Meghosszabbították a jelentkezési időszakot a Versünnep 2022-re: a 2005 óta megrendezésre kerülő esemény idén még nagyobb nyereményekkel várja a profi és amatőr előadókat, akiknek az előadását egy különleges szakmai zsűri értékeli és segíti a fejlődésüket. A versenyzők 2022-ben két költő, a születésének századik évfordulóját ünneplő Nemes Nagy Ágnes és a születésének százhuszadik évfordulóját ünneplő Illyés Gyula műveiből választhatnak, illetve idén négy kategóriát (vers- és prózamondás; énekelt vers, versmegzenésítés; képző- és/vagy filmművészeti alkotás; táncművészeti alkotás) hirdetett meg a Versünnep Alapítvány. A jelentkezőket a fővárosból, vidékről, és az országhatáron túlról is várják.

A Versünnep Alapítvány elnöke, Kolti Helga szerint a pandémia miatt még inkább szükség van arra, hogy a profi előadók kiemelkedő teljesítményeit megbecsüljék, és az ifjú vagy eddig ismeretlen tehetségeket megismerhesse a szakma és a közönség. „Az elmúlt évekhez képest megdupláztuk a fődíj mértékét: idén 600.000 forinttal jutalmazzuk a professzionális előadók versenyében legjobbnak ítélt produkciót. Azért tartottuk fontosnak a kiemelt díjazást, mert az elmúlt két év ínséges időszaka után minden művész a saját bőrén érezhette a veszteségeket. A kitartást és az elköteleződést elismerjük, mint ahogyan az alapítványunknak nyújtott pályázati támogatások is elismerik a mi munkánkat, és megteremtik számunkra az anyagi mozgásteret. Kiemelt célunk, hogy az erkölcsi megbecsülés mellett anyagilag is tudjunk segíteni, hiszen a pandémia miatt sok bevételtől, fellépési lehetőségtől estek el a művészek. Ugyanez igaz az amatőr jelentkezőkre is, akiket szintén értékes nyereményekkel és a szakmai fejlődés lehetőségeivel igyekszünk támogatni. Ugyanakkor a résztvevőkön túl a közönség, a szakmai közreműködők is minden alkalommal páratlan élményekkel gazdagodnak. Ezért is szoktam hangsúlyozni, hogy a Versünnepnek csak nyertesek vannak” – árulta el Kolti.

A korábban meghirdetett január 31-i dátum helyett a jelentkezéseket március 20-a éjfélig várják a Versünnep Alapítvány hivatalos oldalán található űrlap kitöltésével.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Versünnepről (Fotó: Kovács Milán)