Március 17. és 27. között rendezik meg a 12. Frankofón Filmnapokat, melynek keretén belül a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben 23 kortárs frankofón alkotást tekinthet meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal.

Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb rendezése, a Minden rendben ment (Tout s’est bien passé) lesz, amelynek világpremierjére a világ legrangosabb ’A’ kategóriás filmfesztiválján, Cannes-ban került sor, ahol az alkotás a versenyprogramba kapott meghívást. Az ezt követő 10 napban történelmi filmek, drámák, vígjátékok, családi film, thriller, krimi, zenés film és több dokumentumfilm színesítik az eseménysorozatot. Látható lesz többek között az Ahol a nap felkel Párizsban (Les Olympiades), az Amíg lehet (De son vivant), a Benedetta, a Bergman szigete (Bergman Island), A fiunk élete (Un fils), az Elég a hülyékből (Adieu les cons), a Honoré de Balzac regénye alapján készült Elveszett illúziók (Illusions Perdues), az Ereszd ki a hangod! (Haut et fort) című zenés film, a Foglalkozása: szülő (Les 2 Alfred), a Hosszú jegyesség (Un long dimanche de fiançailles), a Szabadság, egyenlőség, ínyencség (Déliucieux), az Intenzív találkozások (La Fracture), A kis Nicolas és az elveszett kincs (Le Trésor du Petit Nicolas), a Lány bilincsben (La fille au bracelet) a Madeleine Collins, a Nyughatatlanok (Les Intranquilles), A szeretet nyelve (La langue est une histoire d’amour), valamint az 1945 (La Juste route).

Jelenetkép az Elveszett illúziók című filmből (Fotó: Frankofón Filmnapok)

Március 18-án 16 óra 45 perckor kezdődik a Horror Filmmaraton, melynek keretében három filmet nézhetnek meg egymás után a műfaj szerelmesei a Toldi moziban. Henri-Georges Clouzot Ördöngösök (Les Diaboliques) című 1955-ös alkotása a háború után felvirágzó film noir méltán világhírű klasszikusa: egy francia kisváros sivár iskolájában Michel, az igazgató zsarnoki szigorral uralkodik a diákokon, a tanári karon és szívbeteg feleségén. Az elgyötört asszonynak talpraesett kolléganője segít kivitelezni a benne gondolatban lassan megérlelődő gyilkosságot. A Nyers (Grave) című filmben a vegetáriánus Justine sem úszhatja meg az egyetemi gólyák beavatást, aminek az is része, hogy nyers húst etetnek vele. És az újonnan szerzett tapasztalat nem marad következmények nélkül, Justine-ből előbújik a valódi énje. A 2006-os A betolakodó (A l’intérieur) című alkotásban a várandós Sarah (Béatrice Dalle) egy autóbalesetben elveszíti a férjét. Négy hónappal később, karácsony este egyedül van otthon, mindenórásan. Az éjszaka közepén egy váratlan vendég veri fel a ház nyugalmát.

Március 19-én az elektronikus zene egykori úttörőjének harmincéves pályafutását bemutató Laurent Garnier: off the record című dokumentumfilm vetítése után techno partyt rendeznek a Toldi moziban. A 12. Frankofón Filmnapok részletes programja a Francia Intézet oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Minden rendben ment című filmből (Fotó: Carole Bethuel/Mandarin Production-Foz)