Idén is megrendezésre kerül a Magyar Nyelv és Könyv Ünnepe a Budavári Önkormányzat szervezésében. Szeptember 6-8. között nem csak a könyvkiadók bemutatkozására kerül sor, a Szentháromság téren kulturális programokkal is várják az érdeklődőket.

Az idei Budavári Könyvünnep az 1989-ben elhunyt Márai Sándor előtt tiszteleg, a díszvendég az író szülővárosa, Kassa lesz. Szombaton délután tematikus programokkal mutatkozik be a város a Bölcs Várban. Az érdeklődők megismerkedhetnek a kassai Márai Sándor Emlékkiállítással, magyar költők megzenésített verseivel és a felvidéki népzenével is. Márai Sándorra emlékezik Hirtling István Jászai Mari-díjas színművész és Mészáros Tibor irodalomtörténész közös előadása is, amely része a Jókai Anna Szalonban megkezdett sikeres sorozatnak.

Az esemény célja, hogy a kisebb, magyarországi és határon túli kiadók is bemutatkozhassanak, és kiadványaikkal népszerűsíthessék az olvasást. A rendezvényen 28 könyvkiadó és 9 kulturális intézmény mutatkozik be. Többek között jelen lesz kiadványaival a Széphalom, a Magyar Napló, a Lexica, a Kortárs és a Püski Kiadó is. Programokkal és kedvezményekkel is készül a Budapesti Történeti Múzeum, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Magyar Nemzeti Levéltár, az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Zenetudományi Intézet. A programsorozat keretén belül a szerzőkkel is találkozhatnak az olvasók: dedikálások és író-olvasó találkozók színesítik a programot, olyan szerzőkkel, mint Sajdik Ferenc, Sárközi Mátyás és Czakó Gábor.

Márai Sándor (Fotó: Budavári Önkormányzat)

A könyvek mellett kulturális és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket: fellép Gryllus Vilmos, a Mesebolt Bábszínház, a Csavar Színház és a Binde Bácsi barátai. Két egér a Budai Várban sétával várja a kicsiket a Bolyongások Budapesten című könyv nyomán, de lesz gyerekkuckó, ahol a legkisebbek játszhatnak, amíg szüleik a könyvek között válogatnak. A rendezvény szervezői az idén februárban elhunyt Tandori Dezső, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas költő, író, műfordító emléke előtt kiállítással tisztelegnek. A kiállítás fotográfiákon, kéziratokon, és a költő képzőművészeti alkotásain, személyes tárgyain keresztül enged bepillantást az alkotó világába. A tárlat a költő egykori otthona közelében, a Virág Benedek Házban, a Tabáni Kuczkóban a Budavári Könyvünnep előestéjén 2019. szeptember 5-én, csütörtökön 18 órakor nyílik meg.

A fesztivál második napján átadják a Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat. Idén Tóth László szlovákiai magyar műfordító kapja az elismerést, aki számos irodalmi művet fordított szlovák nyelvre. A kulturális rendezvénysorozat minden este koncerttel zárul: szeptember 6-án, pénteken Keresztes Ildikó, szeptember 7-én, szombaton a Rajkó zenekar, szeptember 8-án, vasárnap pedig a Makám együttes lép fel.

A 17. Budavári Könyvünnep programjaira a belépés ingyenes, azonban idén is lesz karszalagkedvezmény: aki legalább egy könyvet vásárol, karszalagot kap, amivel a Budavári Könyvünnepen résztvevő kulturális intézmények programjait kedvezményesen látogathatja.

Kiemelt kép: Hirtling István (Fotó: Éder Vera / MMA)