A 14. században játszódó, A kassai polgárok című műben János mester, a kőfaragó-szobrász sorsa köré fonódik az a történet, melyben a múzsa szerepét betöltő Genovéva nagy szerepet játszik. Ki ez a tizenöt éves lány, aki a mester fogadott gyermekeként ihlető nővé lép elő? Angyal, vagy ördög, vagy mindkettő egyszerre? Nélküle meghal a teremtőerő, elfonnyad az alkotószellem, a kőből nem szobor, hanem csak dísztárgy lesz. És egy művésszel kevesebb, ha a szobrász, imádott leányától megválni kényszerül.

Mindeközben, a várost megtámadják. A király által eladott Kassa a nádor hadaitól retteg. Szembeszállni a megszállókkal, kötelesség. De János mester vajúdik: az ő dolga mindez? Hisz az ő sorsa másként van megírva. Befejezni azt a Mária-szobrot, melynek ihletője Genovéva volt. Az a múzsa, aki számára egyszerre mennyország és a pokol.

Bár látszólag ez nem egy lélektani mű, a pszichológia mégis erősen jelen van benne, hiszen a kettős erkölcsi dilemma, a társadalmi és egyéni szerepvállalás konfliktusa képezi a cselekmény alapját: a történelmi drámába valójában egy ibseni dráma van beoltva” – fogalmaz  Szabó K. István, a darab rendezője.

A Nemzeti Színház produkciója február 27-én, 19 órától látható.

Kiemelt kép: Rátóti Zoltán, a háttérben Barta Ágnes (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)