A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet az élet minden területén felborította a jól megszokott ritmusunkat. Folyamatosan írunk az online elérhető színházi előadásokról, ám szerkesztőségünk számára nagyon fontos egy másik kulturális terület is: a könyvek világa. Olvasás közben anélkül léphetünk át egy másik világba, hogy ki kellene tennünk a lábunkat a lakásból, és azt is bizton állíthatjuk, hogy egy-egy könyv is képes olyan élményt nyújtani, mint egy előadás. De hogy ne szenvedjünk hiányt utóbbiból sem, sorozatunkban olyan köteteket ajánlunk, amelyek valamilyen módon (szerző, tematika) kapcsolódnak a színház világához.

Törőcsik Mari – Bérczes László beszélgetőkönyve (Európa Könyvkiadó, 2018)

„Bármilyen önző szándék, arra hívom az olvasót, hogy Mari tekintetével nézzen a világra, amikor ezzel a könyvvel találkozik. Azért akarom ezt, mert szerintem jó dolog így nézni a világra. Az az egyszerű mondat jut eszembe, amit Zsótér mondott a Brand kapcsán. Megmutatni egy embert. Ezt akarom. Egy embert, akit érdemes megmutatni.” – írta Bérczes László könyve fülszövegébe, amelyhez jobb ajánlást mi sem tudnánk kitalálni. A kötetben szó esik Tőröcsik Mari családjáról, Maár Gyuláról, az angolkisasszonyokról, a főiskolai felvételiről, a velemi diófáról vagy éppen a cannes-i életműdíjról, úgy, hogy közben a magyar színházi élet nagy korszakainak alkotóiról is egészen különös képet kap az olvasó.

Pintér Béla: Drámák és Újabb drámák (Saxum Kiadó, 2013 és Saxum Kiadó, 2019)

Pintér Béla a magyar alternatív színházi élet meghatározó szereplője, munkásságát külön nem is szükséges bemutatni, hiszen a sokoldalú Jászai Mari-díjas alkotó saját társulatával immáron több mint 20 éve építi a valóság és az álom, az autentikus lét és a giccs elegyéből, valamint a magyar népi kultúra egyes elemeiből összeálló szürreális világát, amely minden egyes előadásának sajátja. A 2013-ban megjelent Drámák című kötete 8, a tavaly kiadott Újabb drámák című könyve pedig öt színművét tartalmazza, köztük például a Katona József Színházban 2017-ben bemutatott Ascher Tamás Háromszéken című „verses elbeszélés” szerzői változatát.

Rejtő Jenő könyvek Kern András előadásában (Hungaroton)

Rejtő Jenőt szokás a magyar szórakoztató irodalom megújítójának is nevezni, nem véletlenül, hiszen történetei jóval messzebbre mutatnak, mintha csak egyszerű ponyvák lennének: számos alkalommal dolgozták fel őket akár színpadon, akár a filmvásznon. A Hungaroton hanglemezkiadó 2017-ben kérte fel Kern Andrást, hogy adja a hangját a szerző legnépszerűbb történeteiből összeállított hangoskönyv sorozathoz, így most A három testőr Afrikában, a Piszkos Fred, a kapitány, A szőke ciklon és a Vesztegzár a Grand Hotelben a Vígszínház Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészének utánozhatatlan, szórakoztató előadásában hallható. „Kalandos, fordulatos, jó humorú (hogy úgy mondjam: röhögtető), néha lírai és folyamatosan érdekes… Valamint a legfőbb, amire rájöttem (pedig lehet, hogy ez nyilvánvaló): Rejtő Jenő nagyon jó író! Bár ponyvaregényszerzőnek álcázza magát, hellyel-közzel gyönyörűen ír, szép szavakkal, jó mondatokkal, szédületes ritmusérzékkel, atmoszférateremtő készsége, mint a legnagyobbaké… És én ezt nem tudtam, szerintem Önök közül se mindenki: úgyhogy hallgassák meg, élmény lesz!” – ajánlja Kern András is a sorozatot.

Kern András (Fotó: Gál Bereniké)