A március 11-én kihirdetett veszélyhelyzet az élet minden területén felborította a jól megszokott ritmusunkat. Folyamatosan írunk az online elérhető színházi előadásokról, ám szerkesztőségünk számára nagyon fontos egy másik kulturális terület is: a könyvek világa. Olvasás közben anélkül léphetünk át egy másik világba, hogy ki kellene tennünk a lábunkat a lakásból, és azt is bizton állíthatjuk, hogy egy-egy könyv is képes olyan élményt nyújtani, mint egy előadás. De hogy ne szenvedjünk hiányt utóbbiból sem, sorozatunkban olyan köteteket ajánlunk, amelyek valamilyen módon (szerző, tematika) kapcsolódnak a színház világához.

Irén, te édes! – In memoriam Psota Irén. Keleti Éva fotóival (Balassi Kiadó, 2018)

2018-ban jelent meg a Balassi Kiadó gondozásában a Psota Irén életét elsősorban a munkássága alapján feldolgozó kötet Irén, te édes! – In memoriam Psota Irén címmel. A könyvet Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész alkotásai illusztrálják, aki szó szerint egy életen át fényképezte a színművésznőt. A felvételek között a már-már ikonikussá vált darabok (például a gyöngyvirággal a kezében a kamerába nevető, vagy a Yermát alakító Psota Irén) mellett számos olyan is fellelhető, amelyek korábban máshol nem voltak láthatók, és amelyek meghitt, bensőséges pillanatokat idéznek meg fotós és színművész között. A könyv a csodálatos képek mellett Psota Irén pályatársainak visszaemlékezéseit is tartalmazza, többek között Szakály Györggyel, Almási Évával és Huszti Péterrel készült interjúkon keresztül ismerheti meg jobban az olvasó a kivételes tehetségű színművésznőt.

Fesztbaum Béla: Aki Budapestet mulattatja, de Kolozsvárról álmodik… (Corvina Kiadó, 2017)

Fesztbaum Béla a Vígszínház Jászai Mari-díjas színművésze, akit számos darabban láthattak a nézők színre lépni, ám azt kevesen tudják róla, hogy nem csak színészként kötődik erősen az ország legnagyobb prózai színházához: 2016-ban summa cum laude szerzett doktori címet a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Ditrói Mórról, a Víg első igazgatójáról írott hiánypótló disszertációjával. A dolgozat egy évvel később a Corvina Kiadó gondozásában kereskedelmi forgalomba került. A kötet időrendben haladva, Ditrói Mór ránk maradt emlékiratait sorvezetőül használva, annak egyfajta szoros olvasásával, kommentálásával és az olvasásból kibomló, önálló esszéken keresztül meséli el a naturalista és realista színjátszás magyar meghonosítójának történetét.

Moliére: Hat színmű (Európa Könyvkiadó, 2018)

A Tartuffe bemutatásának 356. évfordulójának hetében, amikor a koronavírus-járvány okozta veszélyhelyzetben sajnos nincs mód arra, hogy beüljünk akár az Örkény, a Katona vagy éppen a Nemzeti előadására, nincs más mód elmerülni a modern komédia megteremtőjének legismertebb művében, csak ha kezünkbe vesszük írásos formában. Az Európa Kiadó Moliére kötetében a Tartuffe mellett olyan színdarabok kaptak helyet, mint A fösvény, a Kényeskedők, a Képzelt beteg, a Tudós nők és a Dandin György vagy a megcsúfolt férj, tehát aki úgy dönt, hogy beszerzi, biztos hogy több estéjét is a színház bűvöletében töltheti majd el a könyvvel a kezében.