A gyermek- és ifjúsági könyveket gondozó Kolibri Kiadó idén indította útjára a #POV, azaz a Point of View sorozatot, azzal a céllal, hogy a fiatal olvasók különböző szemszögekből ismerhessék meg a világ egy-egy szegletét, eseményét. A válogatás sokszínűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy az eddig megjelent kötetek között akadt II. világháborús kisregény (Telihold volt aznap), a fiatalokra leselkedő veszélyekről szóló novellafüzér (Durva) – erről a kettőről korábban mi is írtunk –, a K-POP világába kalauzoló történet, vagy az egyik legfrissebb, Kelly deVos regénye, ami egy vérbeli ifjúsági horrorsztori.

A Gyere, kapj el! főhőse Alex Rush, akinek minden vágya, hogy híres filmrendezővé váljon. Barátaival együtt forgatják le A halott fiúk nem harapnak címet viselő rövidfilmet, ám a Drakula-mítoszon alapuló alkotás nem nyeri el az egyetemi felvételi bizottság tetszését. Ekkor tűnik fel a színen Catrinel Bloom, a híres színésznő, akinek a segítségével a hétfős csapat lehetőséget kap arra, hogy Erdélyben, Vlad Tepes egykori kastélyában újra forgathassa a filmet, immár autentikus környezetben. Azonban a megérkezést követően hamar világossá válik, hogy a külvilágtól teljesen elzárt helyen egy őrült gyilkos várja őket, aki mindannyiuk életét követeli.

Kelly deVos az arizonai Gilbertben él a középiskolai szerelmével, lányukkal, valamint Cocoa névre hallgató kutyájával. Az Arizonai Egyetemen szerzett alapszakos diplomát kreatív írásból, fontosabb művei a Far Girl on a Plane, a Day Zero, a Day One, valamint az Eat Your Heart Out. Nagy rajongója a tévésorozatoknak, valamint a matricagyűjtés az egyik legnagyobb hobbija. A 2022-es Gyere, kapj el! az első magyarul megjelent műve.

Kelly deVos: Go Hunt Me (Borítóterv: Kristie Radwilowicz, kép: Jelena Jovanovic)

A Sikoly vagy a Tudom, mit tettél tavaly nyáron franchise óta tudjuk, hogy a horror nem feltétlenül a felnőttek műfaja, remek célközönség lehet a fiatalabb, tinédzser korosztály is. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben az ő igényeikhez kell igazítani a cselekményt, deVos is hasonlóan tesz a regényében. A Gyere, kapj el! úgy indul, mint bármelyik ifjúsági regény: a végzős gimnazisták lelkesek, a jövőt illetően tele vannak reménnyel, céljaikért erősen küzdenek. Alex és barátai erős közösséget alkotnak, ahol felüti a fejét ugyan néha a féltékenység, az irigység, vagy éppen az egyet nem értés, de barátságuk mindennél fontosabb. Amikor az ölükbe hullik a lehetőség, hogy Erdélybe utazva készíthessék el a filmjüket, közös erővel kezdenek gyűjtésbe, hogy rendelkezésre álljon a fedezet, és nagy hévvel vetik bele magukat a tervezésbe.

A szerző remekül ábrázolja a felnőttkor küszöbén álló szereplőket, akik már elég nagynak érzik magukat az önálló utazáshoz, ugyanakkor még nem képesek minden esetben meghozni a helyes döntést. Idővel természetesen kiderül, hogy mindannyiuknak megvan a maga titka, hátsó szándéka a leforgatandó filmmel kapcsolatban, a későbbiekben ez adja a történet izgalmát és szolgáltatja a fordulatokat. DeVos pedig mindvégig fenn tudja tartani a feszültséget azáltal, hogy a múltban történteket elmesélő fejezetek végén a rendőrégi aktákból olvashatunk részleteket, amelyek már a tragédia bekövetkezését követően készültek.

A Gyere, kapj el! másik nagy erénye, hogy szinte észrevétlenül vált át ifjúsági regényből horrorba: a regény első felében szinte nyoma sincs a nyomasztó, sejtelmes hangulatnak, amely általában ennek a műfajnak a sajátossága, majd a megérkezést követően megtörténik az első haláleset, onnantól kezdve pedig a szerző sem finomkodik. Nem kíméli sem a szereplőket, sem az olvasó lelki világát, válogatott módon teszi el láb alól a fiatalokból álló csapat egyes tagjait. Ezzel pedig tökéletesen eléri azt a célt, amelyet kitűzött maga elé, miszerint a 16 éven felülieknek olyan történetet adhat, amellyel megszeretteti a horror műfaját, megmutatva annak szépségét. Egy ilyen remekül felépített regénynél mindig lehet bennünk egy kis félsz a befejezést illetően, de szerencsére deVos itt is bebizonyítja, hogy kiválóan ért a cselekményszövéshez, ugyanis egy olyan lezárást kapunk, amely a felnőtt olvasókat is képes meghökkenteni, valamint új megvilágításba helyezni az addig olvasottakat, megmutatva, hogy vannak olyan szörnyek a világban, amellyel jobb nem szembe nézni.

Kelly deVos: Gyere, kapj el! (Go Hunt Me)
Kolibri Kiadó, ford.: Miks-Rédai Viktória, 344 oldal

Kiemelt kép: Kelly deVos: Gyere, kapj el! (Szerzőporté: Avery Woodburne)