Az erdélyi magyar színházak sokszínűségét hivatott bemutatni az első alkalommal megszervezett bukaresti magyar színházi fesztivál, amely a román fővárosban zajlik.

Az öt erdélyi magyar teátrumot (Temesvár, Nagyvárad, Szatmárnémeti, Csíkszereda, Székelyudvarhely) tömörítő Magyar Színházi Szövetség (MASZÍN) rendezi meg a Bukfeszt elnevezésű seregszemlét, amely június 6-án vette kezdetét, és amelyen öt társulat kilenc darabot visz színre, közöttük három bábelőadást és egy táncszínházi produkciót. Kósa András László, a Liszt Intézet bukaresti központjának igazgatója elmondta: kezdetben szkeptikus volt, hogy egy ilyen nagy horderejű fesztivált meg tudnak-e szervezni, hiszen a színházi előadások nagy stábok mozgatásával járnak. Éppen ezért nagy örömmel tölti el, hogy sikerült, hiszen magyar színházi fesztivál eddig nem volt Bukarestben. Létezik a Magyar Zene Fesztivál, a Magyar Jazznapok és a Magyar Filmhét, amelyeket az intézet szervez, így most bővült a magyar seregszemlék kínálata Bukarestben.

Jelenetkép Az ember tragédiája című előadásból (Fotó: temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház)

Balázs Attila, a MASZÍN elnöke és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója elmondta: a szakmai szervezet célja, hogy közös erővel megmutassák előadásaikat minél szélesebb közönségnek, és a tagszínházak közötti együttműködés szép példája lehet a Bukfeszt létrejötte. A hétfői nyitóelőadás a temesvári teátrum által színre vitt Az ember tragédiája, Silviu Purcarete rendezésében. Nagy Pál, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház igazgatója, a fesztivál ötletgazdájaként elmondta: a Bukfesztnek a “kapcsolatok” lehetne az alcíme, hiszen a román színházi szakmával, kiemelten a fesztivált befogadó bukaresti Odeon Színházzal való együttműködés és jó viszonynak köszönhető, hogy hamar sikerült tető alá hozni a rendezvényt. Bessenyei Gedő István, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója azt emelte ki, hogy a MASZÍN tagszínházainak folyamatosan sikerül együttműködniük, közösen gondolkozniuk. A döntéseket az alapszabályzat szerint konszenzussal hozzák, ami a ritka színházi szövetségek esetében.

Balázs Attila azt is elmondta, hogy a szövetség nyitott szervezet, amelyhez bárki csatlakozhat. Hamarosan taggá válik a kézdivásárhelyi színház, de akár más külhoni magyar társulatok is csatlakozhatnak, hiszen nem akarják csak Romániára szűkíteni a tagságot. Arra törekednek, hogy minél fontosabb szakmai eredményeket tudjanak felmutatni, hogy más társulatok is fantáziát lássanak a szövetséghez való tartozásban.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Bukfeszt a bukaresti sajtótájékoztatójáról (Fotó: Liszt Intézet)