Elindult a jelentkezés Szeged kiemelkedő képzőművészeti seregszemléjére, az idén 42. alkalommal megrendezésre kerülő Nyári Tárlatra. A június 16-án, a Reök-palotában nyíló rangos országos kulturális eseményre április 30-ig nevezhetik be a művészek alkotásaikat.

A Nyári Tárlat a hazai alkotóművészet komoly presztízzsel rendelkező, kétévente visszatérő eseménye, amelynek célja egyfajta keresztmetszeti képet, aktuális áttekintést nyújtani a magyar képzőművészet pillanatnyi helyzetéről, megfigyelhető tendenciáiról. A tárlat során így a képzőművészet minden ágazatából állítanak ki műveket a szakmai zsűri döntése alapján. A kiállítás a hagyományokhoz híven idén is szabadbeadásos rendszerben valósul meg, azaz bárki nevezheti alkotását. A pályázóknak erre egészen április 30-ig lesz lehetőségük a REÖK online felülete segítségével.

A rendezők olyan, az elmúlt két évben készült, kiállításra kész műveket várnak, melyeket lehetőleg országos tárlaton még nem mutattak be. Festményekből, grafikákból kettő-, legfeljebb háromdarabos sorozatokból egy-egy, kisplasztikából, szoborból pedig szintén kettő adható be, míg érmekkel egy – legfeljebb ötdarabos – sorozattal lehet jelentkezni. A beadás során az alkotó adatai és az alkotás címe mellett fontos feltüntetni az alkotás méretét, típusát, készítésének évét, az alkalmazott technikát, valamint a biztosítási értékét is a művet ábrázoló nagyméretű fotó feltöltésével együtt. A jelentkezések lezárultát követően a REÖK vezető kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész vezette zsűri állítja össze a tárlat anyagát. A beválogatott alkotások listáját május 19-én hozzák nyilvánosságra a központ honlapján. A kiállítás megnyitóját június 16-án tartják, a művek pedig július 20-ig láthatók a szecessziós palotában.

Kiemelt kép: REÖK-palota (Fotó: REÖK Facebook oldal)