Pezsdítő nemzetközi kínálattal és több mint félszáz zenei programmal vár mindenkit június 22. és 25. között Nagymaroson a 10. VéNégy Fesztivál. A jubileumhoz méltó line up-ban a hazai élvonal is képviselteti magát, Nagymarosra érkezik többek között a Bagossy Brothers Company, a Belga, a Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, Dzsúdló,  az Elefánt és a Halott Pénz. A fesztivál fő fellépője az Amy Winehouse inspirálta soul díva, Sharon KOVACS lesz.

Feltörekvő csillag ragyogja be a jubileumi VéNégy Fesztivál nyitónapját. Sharon KOVACS neve lehet, hogy magyarosan hangzik, ám a német-holland származású 32 éves énekesnő valójában csak nevelőapja nevét vette fel egészen kicsi korában. Zenei műfaját leginkább a soul stílusba szereti sorolni, legnagyobb inspirációi Etta James, Nina Simone és Amy Winehouse, de David Bowie klasszikusait is szívesen énekli. A ’Shades of Black’ című debütáló albumára az egész világ felfigyelt, a VéNégy Fesztiválra legújabb és eddigi legőszintébb, Child Of Sin című albumával érkezik, amelyhez egy dal erejéig még a Rammstein énekesét, Till Lindemannt is sikerült elcsábítania. KOVACS mellett szintén Hollandiát képviseli a Glastonbury, valamint a Coachella fesztiválokat is megjárt Kraak & Smaak, akik a funk, a hiphop, és a soul egyedi ötvözetét hozzák el Nagymarosra.

Sharon KOVACS (Fotó forrása: VéNégy Fesztivál)

Június 22-én lép színpadra a cseh Kill The Dandies!: a David Lynch filmek világa, a The Velvet Underground nyersessége, valamint Lee Hazlewood balladái inspirálta formáció ötvözi a pszichedeliát, a soult, a 70-es évek diszkóját és a poszt-punkot. A banda a legjobb filmzenéért járó cseh Oroszlán-díjat is bezsebelte az Occupation című filmhez írt, How To Hold a Gun című szerzeményükkel. Szintén a nyitónap line up-ját gazdagítja az osztrák Cari Cari, a duót Stephanie Louise Widmer és Alexander Köck alkotja. A párost Barcelonában, a Primavera Sound Festivalon fedezték fel, szürreális koncertjükkel még a The Rolling Stones Magazin munkatársait is levették a lábukról. Elsősorban indie-rockot játszanak, de szabadon merítenek a különböző zenei stílusok közül, saját érzéseiket, vágyaikat, gondolataikat transzformálják át dallamokká.

A június 23-án érkező lengyel énekesnő, Ina West is bátran kísérletezik a különböző zenei stílusokkal: transz-, absztrakt-, és dance popot játszik a modern lengyel folk és a jazz elemeivel keverve. Koncertjein klasszikus hangszereket – dobokat, szintetizátorokat, hegedűt, basszusgitárt – kombinál táncos bitekkel és nyers vokális harmóniákkal. A V4-es zenekarok sorát a Kristin Lash és Jakob Grey alkotta szlovák formáció, a Lash & Grey zárja. A jazz-t és soul-t ötvöző duó viharos gyorsasággal hódította meg a legnevesebb nemzetközi színpadokat, a közönség szeretete mellett számos díjat is bezsebeltek, Szlovákia mellett Csehországban is elnyerték a legjobb debütáló albumnak, a legjobb kislemeznek, valamint a legjobb albumnak járó elismerést. Június 24-én a techno szcéna egyik legizgalmasabb figurája, a berlini és londoni klubokat is megjárt jordán dj, Badaro érkezik a VéNégy-Partra egy ütős techno party erejéig.

Analog Balaton (Fotó forrása: VéNégy Fesztivál)

A Dunakanyarba zarándokolnak a legnépszerűbb magyar előadók, köztük az Analog Balaton, a Bagossy Brothers Company, a Belga, Beton.Hofi, a Blahalouisiana, a Carson Coma, a Csaknekedkislány, Dzsúdló, a Halott Pénz és az Elefánt. A line-up-ot színesíti még Ajsa Luna, Bérczesi Robi és Frenk duója, Co Lee, Dánielfy Gergő, Gyuris, OIEE, valamint Saya Noé. A Hanfoglaló programban résztvevő ifjú tehetségek is helyet kaptak a műsorban, fellép a Cataflamingo, Giliszta, Grabovszki, Heavy Brains, Kacaj, Mehringer, Sisi, Slapstick?, Young B!TE, valamint a Young Majré.

Kiemelt kép: Bagossy Brothers Company (Fotó forrása: VéNégy Fesztivál)