Július elsején mutatja be az Átrium Robert Icke Az orvos című thrillerét, amelyet Alföldi Róbert állít színpadra. A Hevér Ádám fordításában életre kelő történet Arthur Schnitzler A Bernhardi-ügy című 1913-as drámájának aktualizált változata.

A történet szerint dr. Ruth Wolff nem enged be egy katolikus papot az általa vezetett klinika egyik kórteremébe, ahol egy fiatal lány haldoklik egy elhibázott abortusz miatt. A lány meghal, és miután a pappal való összetűzésről készült felvétel kikerül az internetre, az eset nyilvánosságot kap, és vírusként terjed a közösségi médiában. Petíciókat, majd tévévitákat provokál, és nemcsak az orvos saját karrierjét, hanem az általa vezetett intézet jövőjét és a kormány által finanszírozott új épületet is veszélybe sodorja.

„Robert Icke darabjában nem a cselekmény, hanem inkább a mögöttük húzódó morális, etikai és társadalmi kérdések játszanak főszerepet: mi határoz meg minket, miként határozzuk meg identitásunkat? A szerepek és annak megjelenítése közötti disszonanciák is ezt hangsúlyozzák. Ez a gondolkodás, a gondolat színháza” – mondja Alföldi Róbert, az előadás rendezője.

Robert Icke 2019-es műve olyan, normális vitára épülő világot ábrázol, amely a jelenlegi, előítéletekkel teli, megosztott társadalmunkban sokkal inkább tűnik utópisztikusnak: komoly identitáspolitikai dilemmát felvetve keresi arra a választ, hogy vajon megérthetik-e egymást olyanok, akik másként gondolkodnak?

A korábbi években Londonban, Amszterdamban, Hannoverben, Grazban, Bécsben, Temesváron is sikerre vitt előadásban László Zsolt, Parti Nóra, Katona Péter Dániel, Kocsis Gergely, Söptei Andrea, Kocsis Pál, Márton András, Szatory Dávid, Valcz Péter, Kovács Máté és Fülöp Tímea lép színpadra.

Kiemelt kép: Alföldi Róbert a Mi történt Baby Jane-nel? próbáján (Fotó: Szokodi Bea)