Hétfőn este tartotta a Szegedi Szabadtéri Scapin furfangjai című produkciójának olvasópróbáját, a Moliére-ciklus legújabb tagja augusztus 8-án debütál az Újszegedi Színpadon Herczeg T. Tamás rendezésében.

Moliere nemcsak író volt, hanem igazi színházi ember: színész, rendező, színigazgató és szerző, aki saját korának alakjaiból ma is érvényes embertípusokat formált, például a képmutatót, a pénzsóvárt és a fösvényt. A betegséggel küzdő alkotó sziporkázóan szellemes és mesterien szerkesztett bohózata, a Scapin furfangjai is ezt a hagyományt követi. A pergő cselekmény mozgatórugója ezúttal egy ravasz szolga, aki hamar felismeri az emberek gyarlóságát, és kihasználva esendőségüket kedve szerint irányítja őket. Scapin brillírozása a vígjátékíró mester utolsó nagy kalandja, egy nagy művész kreativitásának utolsó megnyilvánulása.

A darab címszerepét Sorbán Csaba játssza, partnere lesz a korábbi Moliére-produkciókból ismert népszerű művészek mellett a Jászai Mari-díjas Koltai Róbert, és számos magyar játék- és tévéfilm elismert művésze, Cserna Antal. A produkció jelmez- és látványtervezője Bianca Imelda Jeremiás, zeneszerzője Tóth Péter, a mozgásokat pedig Barta Viktória jegyzi.

Kiemelt kép: A Scapin furfangjai olvasópróbája (Fotó: Szabó Luca)