Június 16-án, Nagy Imre újratemetésének évfordulóján debütál az Örkény Színház legújabb bemutatója: A nemzet özvegye című, történelmi tényeken alapuló fikciós drámát Kelemen Kristóf írja és rendezi. 

1989. június 16-án Nagy Imre újratemetése a kommunizmusból a demokráciába vezető átmenet legnagyobb hatású, szimbolikus eseménye volt. Több mint harminc év hallgatás után számos sír és történet tárult fel a nyilvánosság előtt: özvegyek és gyermekeik napokig tartó rituálé során nézték végig a 301-es parcellánál, ahogy férjeik, szerelmeik és szüleik maradványait, csontjait és elfoszlott ruhadarabjait szakszerű orvosszakértői vizsgálat során kiemelik a földből, azokból a jeltelen sírokból, amelyek pontos helye évtizedekig titkos volt. Egy ilyen sír mellett áll ugyanannak a férfinak két özvegye, akik ezekben a drámai pillanatokban kénytelenek saját múltjukkal is szembenézni.

Az Örkény Színház a darab próbafolyamata során két nyilvános eseményt is szervez, ahol a nézők bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé: május 8-án olvasópróba-demót, május 24-én pedig nyílt próbát tartanak a teátrumban.

Az előadásban színpadra lép Bíró Kriszta, Borsi-Balogh Máté, Csákányi Eszter, Für Anikó, Józsa Bettina, Kerekes Éva, Nagy Zsolt és Voith Ági. A díszletet Schnábel Zita, a jelmezeket Szlávik Juli tervezi, a zenéért Kákonyi Árpád felel. Kelemen Kristóf rendezése június 16-tól lesz látható az Örkény nagyszínpadán.

Kiemelt kép: A nemzet özvegyének színművészei (Fotó: jegymester.hu)