Múlt héten megtartotta a Katona József Színház társulata az idei évad két utolsó bemutatójának olvasópróbáját: a Mefisztóland április 27-én debütál a Nagyszínpadon Dömötör András rendezésében, míg Ascher Tamás a Kamrában dolgozik a Joccakát című előadáson, melynek premierje egy nappal korábban, április 26-án lesz.

Mefisztóland fővárosának ünnepelt színházában vagyunk, ahonnan – nagyon úgy fest – mennie kell az eddigi igazgatónak. Az Elnök és az Aorta, telibeszarva a Nyolcak tanácsát, új igazgatót akar a társulat élére. Legyen a színjátszás végre egészséges és derűs, ne szolgálja a nemzetközi jakobinus erők luciferi esztétikáját. Mert a kritikai gondolkodás bűn Mefisztólandban. Az előadás nézői végignézhetik, hogy ebben az ördögi helyzetben mit tesz a társulat: ki milyen és mekkora alkut köt, hogy mentse a bőrét. Az emberek Mefisztólandban is emberek, hiába jár közöttük sántítva maga Mefisztó. Lesz, aki lázad, lesz, aki boldogan adja magát oda a Sötétségnek, és lesz, aki észre sem veszi, hogy már elveszett a lelke – olvasható a Dömötör András, Laboda Kornál és Benedek Albert jegyezte darab színlapján.

„2015/16-ban a berlini Maxim Gorki Theater felkérésére írtuk ezt a darabot. Szeretem úgy látni, mint egy bizarr atlaszt, csodakamrát, szörnygyűjteményt: alaposan feltérképeztük, milyen szintjei és mélységei vannak a megalkuvásnak, milyen változatos formákat öltve tud meghajolni az emberi gerinc. Az Európa-szerte növekvő populizmus és nacionalizmus hatását szerettük volna megvizsgálni a művészetben. Klaus Mann Mefisztójának elemeiből kiindulva egy sötét és szabadszájú komédiát írtunk, amelyben egy – épp a Mefisztót próbáló – társulat tagjainak keserves megpróbáltatásait követjük végig. Akiknek nem sok esélyt adunk sajnos, mert egy ponton maga az Ördög fog megjelenni” – fogalmazott a rendező, aki alkotócsapatával kifejezetten a Katona József Színház számára készít új szövegváltozatot, így új történetszálak és karakterek születnek majd a társulat tagjaira szabva.

Mészáros Béla a Mefisztóland olvasópróbáján (Fotó: Dömölky Dániel)

A nagyszabású előadásban színpadra lép Bán János, Fullajtár Andrea, Kanyó Kata, Kiss Eszter, Lengyel Benjámin, Máté Gábor, Mészáros Béla, Szacsvay László, Takátsy Péter, Tasnádi Bence, Tóth Zsófia és Vizi Dávid. A díszletet Devicj Botond, a jelmezeket Nagy Fruzsina tervezi, a zenéért Matkó Tamás felel.

Ezzel párhuzamosan a Katona József Színház főrendezője, művészeti tanácsának tagja, a tegnap 75. születésnapját ünneplő Ascher Tamás Horváth Péter drámáját állítja színpadra Jóccakát címmel a Kamrában.

„Én vagyok én, te vagy te. Ki a hülyébb, én vagy te? Gyerekkorunk jókedvű, becsapós kérdésére nehéz volna jókedvűen felelni ma már. Erről is szól a Jóccakát. Boldoggá tesz, hogy a Katonában kerül közönség elé, hajdani főiskolás évfolyamtársam, Ascher Tamás rendezésében” – fogalmaz a József Attila-díjas szerző a készülő előadásról, amelyben látható lesz Kocsis Gergely, Keresztes Tamás, Ónodi Eszter, Bezerédi Zoltán, Elek Ferenc, Pálos Hanna és Pásztor Dániel. A produkció díszletét Khell Zsolt, jelmezeit Szakács Györgyi jegyzi. A zenéért Vajdai Vilmos, míg a táncért Góbi Rita felel majd.

Kiemelt kép: Ónodi Eszter a Jóccakát olvasópróbáján (Fotó: Horváth Judit)