Tiszeker Dániel (Nagykarácsony) és Lévai Balázs (#Sohavégetnemérős) közösen rendezett filmjét, a Nyugati nyaralást tavaly szeptemberben mutatták be a hazai mozik a Fórum Hungary forgalmazásában, de előtte már láthatta a CineFest közönsége, ahol egyébként elnyerte a fesztivál közönségdíját is. Aki lemaradt róla, az két streaming szolgáltatón keresztül is pótolhatja a kimaradást: a Filmión már most megtekinthető az alkotás, a Netflixre pedig február elsején kerül fel. 

A történet főszereplője egy veszprémi autószerelő (Mészáros Máté), akinek az az álma, hogy elvigye a feleségét (Pokorny Lia) és két gyermekét (Szőke Abigél, Tóth Mátyás) egy nyaralásra a Riviérán. Igen ám, de a négy útlevélből csak három érkezett meg, ami ellehetleníti a család külföldi kikapcsolódását. A családfő azonban nem esik kétségbe, és kihasználja a lehetőséget, hogy egy disszidens kocsija nála maradt: kölcsönveszi az autót és nyugatról érkező turistáknak adják ki magukat, akik a Balatonnál szeretnének luxusban pihenni. A lenyúlt jármű azonban komoly gondokat okoz. 

A Tasnádi István (Made in Hungária, Terápia) forgatókönyve alapján, Pataki Ádám (Nagykarácsony, Mintaapák) operatőr és Mezei Áron (Szia, Életem!, Éden) vágó közreműködésével készült komédia mellékszerepeiben olyan színészeket láthatunk, mint Orosz Ákos, Ötvös András, Szervét Tibor, Patkós Márton, Péterfy Bori, Znamenák István, Kuttner Bálint és Katona Péter Dániel.

Kiemelt kép: A Nyugati nyaralás plakátjának egy részlete (Fotó: Port.hu)