A Nemzeti Filmintézet támogatásával valósult meg a Hópárduc felesége című interjúkötet által ihletett film, amely Erőss Zsolt hegymászó életéről és munkásságáról szól, amelyet özvegyén, Sterczer Hildán keresztül ismerhetünk meg, ahogyan a reményvesztettséget és a keserédes várakozással teli női sorsot is. A forgatókönyvet Csoma Sándor (Casting) írta, aki egyúttal a rendezést is magára vállalta.

A Magasságok és mélységek egyik főszereplőjét, a gyász különböző fázisain átmenő és a média össztüzébe kerülő Sterczer Hildát Pál Emőke (Jég alatt, Valan – Az angyalok völgye) formálta meg, míg a Himalája harmadik legmagasabb hegycsúcsa, a Kancsendzönga megmászás közben életét vesztő Erőss Zsoltot a Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész, Trill Zsolt (Drakulics elvtárs, Szürke senkik) alakítja.

De a kritikák alapján van még valaki, akire különösen érdemes odafigyelni, ő pedig az Erőssék kislányát, Gerdát megformáló ifjú színésznő, Nagy Enikő, aki tapasztalt művészeket is felülmúló, hiteles játékával a legérzelmesebb jeleneteket is profin megoldotta. Rajtuk kívül felbukkan még Horváth Lajos Ottó (Üvegtigris, Az unoka), Fehér Anna (Szomszédok, Szamárköhögés), Tóth Ildikó (Post Mortem, Az ajtó), Tankó Erika (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál) és Fenyő Iván (Mintaapák, Pepe) is a filmben. 

A Magasságok és mélységek szeptember 22-től, azaz mától tekinthető meg országszerte a mozikban a Mozinet forgalmazásában. 

Kiemelt kép: A Magasságok és mélységek plakátjának egy részlete (Fotó: Filmtekercs)